U pripremi projekti sanacije odlagališta otpada za čitavu Hrvatsku

Piše: eVz/Mzoip.hr

Objavljeno: 27.05.2012. 15:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Mzoip.hr

Ministrica zaštite okoliša i prirode dr. sc. Mirela Holy u četvrtak se sastala s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Johannesom Hahnom te razgovarala o projektima iz pretpristupnog programa IPA, kao i pripremi za korištenje strukturnih fondova EU u sektoru zaštite okoliša.

U okviru IPA programa trenutno je u provedbi pet infrastrukturnih projekata i to dva centra za gospodarenje otpadom (Kaštijun u Istarskoj županiji i Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji) i tri projekata za vodoopskrbu, odvodnju i obradu otpadnih voda (Slavonski Brod, Knin, Drniš), istaknula je ministrica Holy.

Ministrica je povjerenika izvijestila da su u pripremi projekti ostalih centara za gospodarenje otpadom i to Piškornica za četiri županije sjeverozapadne Hrvatske, Biljane Donje za Zadarsku i dio Ličko-senjske županije te Bikarac druga faza za Šibensko-kninsku županiju.

Također, u pripremi su i projekti sanacije odlagališta otpada za čitavu Hrvatsku koji će se predložiti za sufinanciranje iz strukturnih fondova.

Ujedno je ministrica naglasila da je iz IPA-e započet projekt tehničke pomoći za sanaciju jame opasnog otpada Sovjak kod Rijeke, a sama sanacija će se sufinancirati iz strukturnih fondova EU.

Pojasnila je da će uskoro u Vladinu proceduru biti upućene izmjene Plana gospodarenja otpadom RH kojima se, između ostalog, daje prednost projektima regionalnih centara za gospodarenje otpadom umjesto dosadašnjih županijskih.

Na taj način, naglasila je, osigurat će se ispunjavanje obveza i ciljeva iz Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji, u području gospodarenja otpadom, za koje je utvrđeno prijelazno razdoblje do kraja 2018. godine.

Ujedno je ukazala na značajan broj pripremljenih projekata u vodnom sektoru, vezano za vodoopskrbu te odvodnju i obradu otpadnih voda a koji će se također sufinancirati strukturnim fondovima.

Sastanku su nazočili i Hrvoje Dokoza, zamjenik ministrice i čelnik Operativne strukture za IPA Operativni program Okoliš i Mira Medić, načelnica Samostalnog sektora za EU.

Izvor: Mzoip.hr

Komentari