U varaždinskoj Županijskoj komori seminar o antidampingu i ukidanju carina

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 29.09.2015. 09:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Arhiva eVž

HGK - Županijska komora Varaždin u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova organizira u četvrtak, 1. listopada, s početkom u 11 sati seminar na temu antidamping, sniženje / ukidanje carina, Opći sustav carinskih povlastica (GSP) i pristup trećim tržištima...

Seminar će biti održan u prostoru ŽK Varaždin (Preradovićeva 17/III). Seminar se organizira s ciljem detaljnijeg informiranja i upoznavanja hrvatskih tvrtki s mjerama trgovinske politike koje se odnose na zaštitu domaće proizvodnje – dostupnim trgovinskim zaštitnim mehanizmima, sniženjem carina instrumentima tarifnih suspenzija i kvota (za industrijske i poljoprivredne proizvode), sustavom Općih carinskih povlastica (GSP) i mogućnostima u poslovanju koje im se pružaju u navedenim područjima, te pristupom trećim tržištima.

Podsjećamo, Republika Hrvatska je pristupanjem Europskoj Uniji preuzela Zajedničku trgovinsku politiku čiji mehanizmi, poput zajedničke carinske tarife, trgovinskih zaštitnih mehanizama i ostalih utječu na svakodnevno poslovanje svih trgovačkih društava – čak i onih koja posluju isključivo na zajedničkom unutarnjem tržištu.

Uz ostale zemlje članice EU, i RH aktivno sudjeluje u stvaranju, provođenju i praćenju Zajedničke trgovinske politike putem svojih predstavnika koji hrvatska stajališta, utemeljena na  informacijama koje dolaze izravno iz gospodarstva, iznose na stručnim sastancima Vijeća i Europske Komisije.

Stoga je vrlo važno pravovremeno se informirati o aktualnostima, ali i upoznati stvaratelje politika s problemima s kojima se susrećete u poslovanju, a u vezi su s naslovnom tematikom.

Predstavnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Samostalnog sektora za trgovinsku politiku i gospodarsku multilateralu, koje sudjeluju na stručnim sastancima Vijeća EU i Europske Komisije će održati prezentacije na teme i prema slijedećem programu:
ANTIDAMPING / KOMPENZACIJSKE PRISTOJBE

Dampinški / kompenzacijski uvoz, zaštitne mjere-„safeguard“, postupak iniciranja i donošenja antidampinških / kompenzacijskih mjera, obustava postupka, revizija mjera, zaobilaženje mjera i preuzimanje obaveza - dogovor oko minimalne uvozne cijene („undertaking“).

SNIŽENJA / UKIDANJA CARINA (TARIFNE SUSPENZIJE I KVOTE)

Mogućnost pojedinačnog proizvođača ili interesnog udruženja da zatraži sniženje ili ukidanje carine za sirovine i polugotove proizvode (postupak, uvjeti, rokovi, otvaranje kvota, prigovor na zahtjev druge članice EU-a).
OPĆI SUSTAV CARINSKIH POVLASTICA – GSP

Trgovinska povlastica EU-a zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama koja omogućava uvoz bez carine ili uz sniženu carinsku stopu za robu iz preko 90 zemalja svijeta (režimi GSP-a, zemlje korisnice, pravila podrijetla).

PRISTUP TREĆIM TRŽIŠTIMA
Baza podataka (prepreke, Savjetodavni odbor za pristup tržištu). Predviđeno vrijeme trajanja seminara je 3 sata, uključujući i vrijeme za odgovore na postavljena pitanja (po potrebi i duže).
Sudjelovanje na seminaru je besplatno, a prijave se mogu izvršiti putem online prijavnice, i to najkasnije do srijede, 30. rujna 2015. (osoba za kontakt Ksenija Mikšaj, tel.: 405-470; 405-405; E-mail: [email protected]).

Komentari