U Varaždinu održana radionica na međunarodnom projektu PROFIS

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 14.03.2014. 07:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Varaždinska županija

Prva od dvije radionice u sklopu dvogodišnjeg projekta PROFIS, kojega Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA provodi zajedno s osam partnera iz Mađarske, Austrije, Italije, Rumunjske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije održana je u četvrtak, 13. ožujka, u varaždinskom Hotelu Turist.

Projekt PROFIS, odnosno Promocija financiranja inovacija na području jugoistočne Europe želi djelovati na kritični problem, a to je investiranje u prijenos znanja uz jačanje prekograničnog povezivanja inovativnih tvrtki s prikladnim investitorima.

Trajanje projekta je od siječnja 2014. do prosinca 2014. godine, a u tom vremenu očekuje se 135 prijedloga za financiranje pripremljenih za pregovaranje s financijskim sektorom, razvijena i testirana četiri nova inovativna proizvoda te devet nacionalnih i jedan jugoistočni europski izvještaj o stanju financiranja inovativnih projekata u ranim fazama s prijedlozima za poboljšanje. Agencija za razvoj Varaždinske županije hrvatski je partner na projektu, a njegova ukupna vrijednost je 1.141.622 eura.

Na radionici je prisustvovao zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je sudionicima radionice predstavio Varaždinsku županiju.

– Varaždinska županija dio rješenja za veliku nezaposlenost i nizak prosjek plaća vidi upravo u inovativnosti. Naime, inovativna rješenja koja prepozna tržište uobičajeno otvaraju radna mjesta. Mogućnosti vidimo u vise sektora, ali osobito bih izdvojio ICT sektor jer se radi o propulzivnoj grani, ali i zbog dobro educirane radne snage proizašle iz obrazovanja koje imamo na našem području. Zato snažno podupiremo ovaj projekt koji će osim stvaranja jedinstvenog tržišta inovacija olakšati transfer znanja tehnologije i razmjenu dobre prakse, a AZRA ima na ovom projektu odličnu prigodu dobiti pozitivna iskustva od onih koji su u tome daleko iznad nas poput Italije ili Austrije - istaknuo je Kišić i dodao kako inovacije znače nova radna mjesta koja su obično dobro plaćena.

Teme dvodnevne radionice za podizanje kapaciteta potpornih institucija na području financiranja inovacija su želje investitora, investicijski procesi, metode evaluacija te uvjeti investiranja, a predavanja drže menadžeri iz britanskih, austrijskih i slovenskih poslovnih inkubatora Natalia Blagburn, Wolfgang Schabereiter te Blaž Kos.

Komentari