U Visokom se proizvode zdrave i fine shitake gljive

Objavljeno: 10.11.2012. 15:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Andrej Švoger / VT

U novije doba rade se brojna istraživanja koja dokazuju medicinsku vrijednost shitake gljive, posebice njeno antitumorno i antikolesterinemično djelovanje, ali i antivirusno i antialergijsko djelovanje. Također pomaže i kod sprečavanja nastanka žučnog kamenca i izbacivanja toksina. Njenom se konzumacijom ostranjuje višak soli, snizuje krvni tlak, smanjuje napetost i stres, te regulira šećer. Usto, gljiva se uvelike koristi i u kulinarstvu

Stjepan Hrvoić iz Visokog gljive shitake počeo je proizvoditi prije osam godina, no danas se posvetio proizvodnji supstrata, odnosno komposta.

- Tržište za shitake gljive svakako postoji i nikad se nisam susreo s tim da ih ne mogu prodati. Omjer uloženog i dobivenog vrlo je dobar. 
Jako sam se razočarao s kompostom koji sam kupovao i odlučio sam ga sam proizvoditi.Naime, proizvodnja micelija i supstrata prije svega zahtijeva čistoću i higijenu, dok uzgoj gljiva stvara puno različitih spora. Gljive tako nemamo već dvije godine - izjavio je Hrvoić. 

Supstrat se, pojasnio je, može dobiti na dva načina, sterilizacijom i pasterizacijom. On se odlučio na pasterizaciju.

VIŠE PROČITAJTE U NOVOM BROJU VARAŽDINSKOG TJEDNIKA

Komentari