U novije doba rade se brojna istraživanja koja dokazuju medicinsku vrijednost shitake gljive, posebice njeno antitumorno i antikolesterinemično djelovanje, ali i antivirusno i antialergijsko djelovanje. Također pomaže i kod sprečavanja nastanka žučnog kamenca i izbacivanja toksina. Njenom se konzumacijom ostranjuje višak soli, snizuje krvni tlak, smanjuje napetost i stres, te regulira šećer. Usto, gljiva se uvelike koristi i u kulinarstvu
Stjepan Hrvoić iz Visokog gljive shitake počeo je proizvoditi prije osam godina, no danas se posvetio proizvodnji supstrata, odnosno komposta.
- Tržište za shitake gljive svakako postoji i nikad se nisam susreo s tim da ih ne mogu prodati. Omjer uloženog i dobivenog vrlo je dobar.
Jako sam se razočarao s kompostom koji sam kupovao i odlučio sam ga sam proizvoditi.Naime, proizvodnja micelija i supstrata prije svega zahtijeva čistoću i higijenu, dok uzgoj gljiva stvara puno različitih spora. Gljive tako nemamo već dvije godine - izjavio je Hrvoić.
Supstrat se, pojasnio je, može dobiti na dva načina, sterilizacijom i pasterizacijom. On se odlučio na pasterizaciju.
VIŠE PROČITAJTE U NOVOM BROJU VARAŽDINSKOG TJEDNIKA
Komentari