Udruga općina od Ministarstva poljoprivrede traži izmjenu Pravilnika o provedbi Mjere 07

Objavljeno: 08.03.2015. 10:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Udruga općina u Republici Hrvatskoj poslala je Ministarstvu poljoprivrede svoje primjedbe i izmjene Pravilnika o provedbi Mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz programa ruralnog razvoja republike hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Kao šti su naveli u svom dopisu, u navedenom Pravilniku uočili su odredbe koje bitno umanjuju mogućnost jedinica lokalne samoprave da sudjeluju u natječajima i sufinanciraju razvojne projekte novcem iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

– Člankom 12. Pravilnika utvrđeno je da su korisnici Operacije 7.2.1. Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda samo javni isporučitelji vodnih usluga javne vodoopskrbe ili javne odvodnje. Time je potpuno izostavljena mogućnost da u natječajima za navedenu Operaciju sudjeluju i jedinice lokalne samouprave pa je, sukladno tome, za njih ograničena mogućnost povlačenja sredstava – objašnjavaju u svom dopisu.

Člankom 15. stavkom 2. i 3. Pravilnika propisano je da javni isporučitelji, kao korisnici programa, mogu podnijeti najviše onoliko zahtjeva koliko imaju osnivača, a svaki sljedeći zahtjev može se podnijeti tek nakon izvršene konačne isplate potpore po prethodnom zahtjevu za potporu.

– Mišljenja smo da se time na neprihvatljiv način ograničavaju jedinice lokalne samouprave koje su ishodile više građevinskih dozvola za izgradnju/dogradnju vodovoda i kanalizacije na svojem području te da će citirani Pravilnik i u ovom segmentu osporiti mogućnost lokalnim jedinicama da realiziraju sve projekte koje imaju u pripremi. Slijedom navedenoga, predlažemo da se Pravilnik izmjeni na način da korisnici Operacije 7.2.1., uz isporučitelje vodnih usluga javne vodoopskrbe ili javne odvodnje, budu i jedinice lokalne samouprave te da se omogući da jedna jedinica lokalne samouprave istovremeno može prijaviti i dobiti sredstva za više projekata. Vjerujemo da će već ove relativno male nadopune Pravilnika značajno utjecati na apsorpcijski potencijal hrvatske lokalne samouprave – naglasio je u svom dopisu Đuro Bukvić, predsjednik Udruge Općina.

Komentari