Ugostitelji oprečno o Špancirfestu: Jedni zadovoljni, drugi se pitaju kome će prodati kotlovinu i ćevape

Objavljeno: 24.08.2015. 19:18

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:36

Foto: Siniša Sović

Varaždinski ugostitelji koji svoje usluge pružaju u fiksnim objektima u centru grada za Špancirfest su tek minimalno prilagodili cjenike i što je najznačajnije, za razliku od onog prošlogodišnjeg, ulični festival ne bojkotiraju...

Iako službene procjene o broju posjetitelja u prva tri dana festivala zasad još nisu poznate, varaždinski ugostitelji kažu da ih je bilo poprilično i povremeno na terasama i u objektima nije bilo slobodnih mjesta za stolovima. Domaći i strani turisti najviše konzumiraju kavu, pivo te gazirana i negazirana pića i zadovoljni su cijenama, doznajemo od Dubravka Pavlovića, vlasnika Gala bara na franjevačkom trgu.

- Turisti nam kažu da smo prejeftini i čude se da u centru Varaždina tijekom festivala mogu popiti kavu s mlijekom ili vrhnjem po cijeni od 9 kuna ili pola litre piva za 15 kuna. Lijepo vrijeme nas je poslužilo i gosti se neprekidno izmjenjuju na našoj terasi – kaže Pavlović.



Tijekom trajanja Špancirfesta fiksni ugostiteljski objekti su radnim danom uglavnom otvoreni od 7 sati ujutro do 1 sat poslije ponoći. No u petak i u dane vikenda rade do tri sata ujutro. Iako varaždinski ugostitelji ponekad s mukom postižu konsenzus oko ključnih pitanja koja tangiraju poslovanje u njihovoj branši, ovaj put izgleda kao da su se prešutno dogovorili o glazbi koju će izvoditi.

Naime, u njihovim lokalima čuju se evergrini, rock i pop glazba te tamburaške skladbe, dok cajki barem zasad - nema.   

Inače, kako doznajemo iz Turističke zajednice Grada Varaždina, nakon provedenog javnog Natječaja za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga na Špancirfestu, na području gradske jezgre postavljeno je 30-tak štandova, kućica i šatora.

- Njihovi vlasnici su iz Varaždina i okolice i samo jedan ugostitelj iz Zagreba čiji je štand postavljen u Gajevoj ulici. Ove godine ugostitelji koji imaju svoje terase njihovo dodatno proširenje plaćaju 120 kuna za 10 dana festivala. Cijena za štand iznosi 4.500 kuna, dok se kućice i šatori posebno ugovaraju. Sve ovisi o lokaciji za njihov smještaj – pojasnila je Branka Tropp.



Primjerice, zakup 16 m2 prostora na Trgu Miljenka Stančića košta 12.800 kn, u Uršulinskoj ulici 9.600 kn, dok zona izlaganja, prodaje ili pružanja ugostiteljskih usluga na Franjevačkom trgu iznosi 11.200 kuna.  
   
- Zakupnici imaju dodatne troškove koji se odnose na zbrinjavanje otpada i moraju podmiriti potrošenu električnu energiju. Omogućen im je i zakup dodatnog prostora kojeg plaćaju od 10 do 15 kn po metru četvornom i tu cijenu određuje zona u kojoj obavljaju svoju djelatnost – kazala je Tropp.

Hoće li ostvarenim prometom ugostitelji moći podmiriti spomenute troškove kojih nije malo, pitali smo Mariu Bilanović, vlasnicu Obrta za ugostiteljstvo iz Zagreba.

- Po drugi put nudimo jela s roštilja te različite napitke na Špancirfestu i nisam optimist. Naime, promet nije velik jer ima mnogo „prolaznika“, daleko više nego na manifestaciji Karlovački dani piva. Pokraj našeg štanda u tri dana festivala prošla je masa ljudi i po mojem iskustvu, prodaja bi trebala biti daleko veća. Vidi se da kriza još traje i da ljudi nemaju novaca  – ustvrdila je Bilanović.

U gradu smo susreli i trgovačke putnike koji nam se tuže da su narudžbe ugostitelja za pića i namirnica „mršave“, daleko od očekivanog.

- Takav podatak me ne čudi i bit ću sretna ako zaradimo dovoljno da platimo sve račune – zaključila je Bilanović dodavši kako je ova godina presudna za poslovanje njenog ugostiteljskog obrta.



 

Komentari