uzgoj pilića

Ukrajinski 'kralj piletine' kraj Ludbrega uskoro gradi nove farme za uzgoj pilića

Visina planirane investicije je 12,5 milijuna eura, planirani rok za dovršetak izgradnje je do kraja 2027. godine, a planirani broj novozaposlenih osoba je 10 radnika...
Objavljeno: 16.01.2024. 09:53

Zadnja izmjena: 16.01.2024. 11:15

Foto: Ilustracija farme / Yuriy Kosiuk, većinski vlasnik ukrajinske tvrtke Mironivski Hliboproduct

U Komarnici Ludbreškoj nalazi se gradilište prve od triju farmi pilića ukrajinskog poduzetnika Jurija Kosiuka, inače većinskog vlasnika ukrajinske tvrtke Mironivski Hliboproduct, koja je prije četiri godine preuzela "Perutninu Ptuj", a koji je vlasnik i "Perutnine Ptuj - Pipo" iz Čakovca, prenosi HRT.

Kako navodi HRT, Kosiuk je inače poznat kao europski kralj piletine, a njegova "Perutnina" nedavno je od Grada Ludbrega kupila i zemljište na kojem u sljedeće dvije godine namjerava izgraditi još jednu farmu. Druga farma trebala bi se graditi između ludbreških prigradskih naselja Apatija i Slokovec te bi goišnje proizvodila dva milijuna pilića, dok bi se treća farma pilića iduće godine trebala graditi na području Legrada u Koprivničko-križevačkoj županiji.

- Našli smo se tu s Perutninom, odnosno Pikom Čakovec, koji su iskazali želju da i na području grada Ludbrega pokrenu novi ciklus ulaganja u proizvodnju pilića i piletine. Nadam se da će se ta proizvodnja produbiti i da će osim farmi niknuti i proizvodnja i prerada mesa i da će se priča zaokružiti - rekao gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić za HRT.

Nova radna mjesta

Inače, kako stoji u rješenju o prihvaćanju ponude Perutnine Ptuj - Čakovec izglasanom na sjednici Gradskog vijeća Ludbrega održane sredinom prosinca, u poslovnom planu ponuditelja je naveden plan izgradnje farme za tov pilića s pratećim građevinama i to deset objekata peradarnika za uzgoj pilića, zgrade za smještaj radnika zaposlenih na farmi, portira i posjetioca te prateće građevine kompleksa farme.

Predviđeni kapacitet farme je 370.000 pilića po turnusu, tj. 37.000 životinja po objektu u svakom turnusu, a u toku godine su predviđena cca. 6 ciklusa za uzgoj pilića. Visina planirane investicije je 12,5 milijuna eura, planirani rok za dovršetak izgradnje je do kraja 2027. godine, a planirani broj novozaposlenih osoba je 10 radnika.

Komentari