Upoznavanje s energetskom obnovom zgrada javnog sektora u Frankfurtu i Darmstadtu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 04.11.2013. 16:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Varaždinska županija

U okviru studijskog putovanja u Frankfurt i Darmstadt, a u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, predstavnici Varaždinske županije, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Martin Hajdinjak te pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Mario Sačić obišli su Darmstadtium u Darmstadu, prvi kongresni centar u Njemačkoj kojem je dodijeljen energetski certifikat, a samo certificiranje je obavljeno prema najvišim standardima i sustavu Njemačkog Društva za održivu gradnju.

Predstavnici Županije također su u pratnji domaćina obišli gradilište nove zgrade Europske središnje banke u Frankfurtu, čiji projekt izgradnje uključuje niz rješenja za povećanje energetske učinkovitosti same zgrade, kao npr. energetski učinkovitu troslojnu fasadu zgrade te kogeneracijska postrojenja i učinkovitu toplinsku zaštite vanjske ovojnice zgrade nekadašnje veletržnice.

Posebno vrijedno iskustvo je bio posjet Njemačkoj banci za obnovu i razvoj koja je izgrađena prema najvećim ekološkim standardima na svijetu, odnosno pomoću dvoslojne fasade s kompresijskim prstenima i izmjenjivačima za geotermalnu toplinu.

Na kraju posjeta domaćini su svoje goste odveli u Gradsku upravu grada Frankfurta, gdje su ih djelatnici Sektora za visokogradnju i Odjela za upravljanje energijom upoznali sa načinom energetski učinkovitog prostornog uređenja iz perspektive gradskih dužnosnika.

Ovaj boravak u Njemačkoj iskorišten je za razmjenu informacija te iskustava na području primjene energetske obnove zgrada javnog sektora.

Komentari