Ususret G20: Nijemci predlažu jedno, Amerikanci drugo

Objavljeno: 22.09.2011. 12:10

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: wordpress.com

Njemačka će na ovotjednim sastancima ministara financija i dužnosnika središnjih banaka iz cijelog svijeta naglasiti važnost konsolidacije javnih financija, najavio je u utorak u Berlinu jedan vladin dužnosnik, prenosi profitiraj.

Sjedinjene Države pozvale su ovog mjeseca europska "najjača gospodarstva" da ulože veće napore kako bi poduprla rast ali su apeli Washingtona ujedno istaknuli razlike u odnosu na njemačke stavove o tome kako uravnotežiti poticaje za rast i proračunsku štednju.

- Važno je da industrijska gospodarstva potkrijepe svoju vjerodostojnost na području proračunske politike, a to znači da moraju ispuniti obećanja sa samita G20 u Torontu da će do 2013. prepoloviti proračunske manjkove i do 2016. stabilizirati razinu duga – kazao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

- Zato će njemački ministar financija u Washingtonu vrlo jasno dati do znanja da apsolutno inzistiramo na konsolidaciji kada su u pitanju javne financije – mi to želimo i moramo – istaknuo je.

Sastanak najutjecajnijih ministara

Sastanci počinju u srijedu, a uključuju redovna polugodišnja zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda te okupljanja ministara skupine 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, inače gorljivi zagovornik poreza na financijske transakcije, ukazat će i na potrebu da se proguraju reforme financijskih tržišta.

- Njegova će važna poruka biti da nastavljena financijska kriza i sve veća nesigurnost na tržištima pokazuju da bi bilo pogrešno posustati u nastojanjima da se efikasno reguliraju financijska tržišta – najavio je neimenovani dužnosnik.

izvor: profitiraj.hr

Komentari