Vaba banka: Nizozemci kupuju još 29,09 posto dionica banke?

Objavljeno: 30.01.2011. 11:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Varaždinski Validus zaprimio je indikativnu ponudu za prodaju 513.477 dionica Vaba banke koje su u njegovu vlasništvu, izvijestio je Zagrebačku burzu predsjednik uprave Validusa Vladimir Šelebaj-Sellier.

"Ponuda je uvjetna, tj. vezana je uz proces dubinskog snimanja (due diligence) i uz odobrenje investicijskog odbora kupca", kaže se u Validusovu priopćenju, no ime kupca se ne spominje.

Pregovori s vjerovnicima

Dodaju i kako će "odmah pokrenuti pregovore s vjerovnicima čije je odobrenje je nužno za nastavak navedene transakcije" te da će "o svim daljnjim materijalno bitnim činjenicama pravodobno obavijestiti javnost". Vladimir Šelebaj nam nije htio reći ništa više.

Prema podacima SKDD-a, ukupno je izdano 1,765.228 dionica Vaba banke, što bi značilo da se ponuda odnosi na 29,09 posto dionica, odnosno na sve dionice te banke koje drži Validus.

Kako neslužbeno doznajemo, indikativnu ponudu navodno je predao fond koji je među tri najveća vlasnika Vaba banke, a to bi, prema podacima SKDD-a, bio Balkan Financial Sector Equity fund C.V. iz Amsterdama u Nizozemskoj koji trenutačno drži 292.000 dionica Vaba banke, odnosno 16,54 posto ukupnog udjela.

Borba za opstanak

Validus se dugo bori s velikim dugovima, pa Šelebaj i nova uprava od lipnja prošle godine intenzivno pregovaraju sa svim vjerovnicima kako bi zaustavili moguće stečajne postupke. Đuro Đaković Stan iz Slavonskog Broda, koji je od Trgovačkog suda u Varaždinu prvo zatražio stečaj Validusa, u prosincu je ipak predao zahtjev za povlačenje prijedloga pokretanja stečajnog postupka.

Od dolaska u Validus Šelebaj naglašava kako je imovina Validusa znatno veća od postojećih dugova, zbog čega krizna uprava na čelu s njime u idućih pet godina namjerava prodajom dijela imovine namiriti dugove svim vjerovnicima.

Uvjeren je kako bi ishitreno pokretanje stečaja dovelo do prisilne prodaje imovine po znatno nižim cijenama od realnih, što bi nanijelo veliku štetu vjerovnicima, ali i samom Validusu.

Komentari