VABA banka predstavila novog strateškog partnera J&T banku

Objavljeno: 18.06.2014. 14:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, management Vaba d.d. banke i J&T banke stvarat će jednu od 10 vodećih banaka u Republici Hrvatskoj.

Savjet Hrvatske narodne banke, na Sjednici HNB-a održanoj 9. lipnja, pod predsjedanjem guvernera Borisa Vujčića, dao je suglasnost češkoj J&T Banci za dokapitalizaciju Vaba banke Varaždin, a sukladno Odluci Glavne skupštine banke.

Odobrenjem Hrvatske narodne banke formalno su tako zadovoljeni svi uvjeti za dovršenje procesa dokapitalizacije, a  cjelokupan iznos dokapitalizacije u iznosu od 75 milijuna kuna, J&T Banka je  već uplatila na poseban račun za dokapitalizaciju koji će nakon upisa povećanja temeljnog kapitala u sudskom registru  biti transferiran na redovni račun Vaba banke. Nakon upisa povećanja temeljni kapital Banke iznositi će 128.585.400, 00 kn.

– Smatram iznimnim uspjehom Vaba banke što je tijekom višemjesečnog dubinskog snimanja poslovanja banke, svojim kompetencijama i stručnošću uspjela uvjeriti investitora J&T banku da se isplati ulagati u Vabu. Izrazito sam sretan i ponosan što smo uspjeli probuditi interes, a potom i realizirati ulaganje velikog i značajnog investitora kao što je to J&T Banka – istaknuo je Stanko Kežman, predsjednik Uprave Vaba banke na konferenciji za novinare.

Predstavila se i Monika Cereova, potpredsjednica J&T Banke, koja je naglasila kako postoji više razloga zašto su za svoje investiranje odabrali Vaba banku Varaždin.

– Sve novinare najčešće zanima zašto smo odabrali baš Hrvatsku. Postoje tri glavna razloga. Prvi je taj što mnogo Slovaka i Čeha putuje na hrvatsku obalu, a neki od naših najbogatijih klijenata imaju ovdje i svoje nekretnine te će im naša banka na ovaj način biti dostupnija. Drugo, tu su ulaganja slovačkih i čeških investitora koji imaju želje i ambicije širiti u Hrvatsku svoje poslovanje. Posljednje, ali ne manje važno, ovo je izvrsna prilika koju treba iskoristiti. Pet banaka u Hrvatskoj ima više od 75 posto tržišta, čime vrlo mali dio dobivaju manje banke. Naša želja je da se to promijeni i da Vaba banka zajedno s J&T Bankom bude jedna od deset vodećih banaka u Republici Hrvatskoj – naglasila je Monika Cereova, potpredsjednica J&T Banke.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, management J&T Banke i Vaba banke u nadolazećim će mjesecima zajedničkim snagama raditi na dodatnom unapređenju poslovanja kao i proizvoda i usluga Banke, koristeći prednosti, znanja i iskustva koje donosi J&T Banka, no isto tako i zadržavajući sve ono što je Vaba banku gradilo tijekom proteklih više od deset godina.

Komentari