Varaždin devet mjeseci uzastopce bilježi porast posjeta i noćenja

Objavljeno: 08.10.2014. 10:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

U Varaždinu se devet mjeseci uzastopce bilježi porast posjeta i noćenja, a Varaždin i Špancirfest nominirani su za prestižne turističke nagrade, saznajemo iz Turističke zajednice grada Varaždina.

Naime, od siječnja do rujna ove godine Varaždin je posjetilio 13,66 posto više gostiju nego u istom razdoblju 2013. godine, koji su ostvarili 15,19 posto više noćenja. Uz domaće goste Varaždin najviše posjećuju gosti iz Njemačke, Italije i Austrije.

Varaždin kandidiran za najbolju destinaciju kontinentalnog turizma
Taj značajan pomak, koji je rezultat dugogodišnjeg rada Turističke zajednice grada Varaždina kroz intenzivnu promociju, kreiranja kvalitetnih kulturnoturističkih sadržaja te obradu tržišta, nije ostao nezapažen ni na nacionalnoj razini. Hrvatska je gospodarska komora, u sklopu akcije Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku, Varaždin kandidirala za najbolju destinaciju kontinentalnog turizma.

Akcijom Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku se potiče konkurentnost i podizanje kvalitete ponude u turističkom sektoru. Nominacijama te dodjelom nagrada i priznanja najboljim turističkim destinacijama, hotelima, kampovima, marinama, plažama, kao i istaknutim pojedincima i institucijama, potiče se  konkurentnost na sve zahtjevnijem turističkom tržištu. Akciju Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku HGK provodi uz pomoć strukovnih udruga iz turističkog sektora te Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Udruženja marina pri HGK, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Hrvatske turističke zajednice.

Najbolja destinacija kontinentalnog turizma bit će proglašena na Danima hrvatskog turizma koji se 16. i 17. listopada održavaju u Opatiji.

Varaždin u Hrvatska 365
Kako bi se održao pozitivan trend i poboljšala promocija Varaždina na stranim tržištima Turistička zajednica grada Varaždina uključila se u projekt pod nazivom Hrvatska 365. Hrvatska je turistička zajednica, s ciljem poticanja razvoja atraktivne i konkurentne turističke ponude u razdoblju pred i posezone, u srpnju 2014. pokrenula projekt  Hrvatska 365. Varaždin se nalazi među 22 destinacije koje su na temelju dostavljene  kandidature izabrane od strane Povjerenstva HTZ-a za realizaciju  projekta. Uvjet je za ulazak u projekt bio, osim dostupnosti ciljanim tržištima do 6 sati trajanja putovanja, raspoloživost  smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata i ostalih popratnih turističkih i javnih sadržaja te usluga u destinaciji  u periodu koji ne obuhvaća glavnu turističku sezonu. Kroz projekt Hrvatska 365 za razdoblje pred i posezone razvijati će se i promovirati specifičnosti turistikog proizvoda određene destinacije.

Špancirfest nominiran za turistički događaj godine
Značajan dio turističkog prometa u Varaždinu i cijeloj županiji ostvari se za vrijeme Špancirfesta, a festival bitno utječe i na izgradnju  brenda Varaždina kao destinacije kulturnog turizma. Zbog tih je razloga Hrvatska turistička zajednica Špancirfest ove godina uvrstila u top 10 hrvatskih turističkih događnja.

The New York Times je, uvrstivši Varaždin u 52 svjetske destinacije koje se moraju posjetiti u 2014. godini, Špancirfest izdvojio kao jedan od razloga za posjetu Varaždinu. Ugledni je britanski turistički vodič Rough Guides festival dobrih emocija uvrstio među najbolje hrvatske festivale.

Još jedno priznanje za Špancirfest stiglo je od Hrvatske turističke zajednice koja ga je, u sklopu akcije nagrađivanja izvrsnosti i dostignuća u turizmu, nominirala za turistički događaj godine. Cilj je ove akcije stvoriti sliku o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji i prepoznati događaje koji predstavlja primjer najbolje prakse u turističkoj industriji u svim aspektima svog poslovanja te su stoga primjer za ostale događaje i turističku industriju u cjelini. Hrvatski turistički događaj godine bit će proglašen na Danima hrvatskog turizma u Opatiji.

Komentari