Varaždin domaćin partnerima u eko-dizajnu namještaja

Objavljeno: 18.10.2011. 11:23

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

HGK Županijska komora Varaždin i Drvni cluster Sjeverozapadne Hrvatske bili su ovaj tjedan domaćini  partnerima iz projekta ECOMOVEL.

Partneri iz ECOMOVEL projekta  su u Varaždin pristigli iz Portugala, Francuske, Grčke, Italije i Španjolske. ECOMOVEL je europski projekt  posvećen razvoju ekološkog dizajna u industriji namještaja.

Projekt ECOMOVEL nastao je kroz partnerstvo spomenutih zemalja i Hrvatske.  Hrvatsku u projektu predstavlja Drvni cluster Sjeverozapadne Hrvatske, čija je zasluga što je upravo Varaždin ovih dana bio domaćin redovnog susreta zemalja partnera u projektu.

Glavni cilj projekta ECOMOVEL  je razviti i prenijeti na industriju alate iz domene eko-dizajna koje se mogu primijeniti na sektor proizvodnje namještaja i još specifičnije, na područje opremanja interijera.  Korist, koju hrvatske tvrtke mogu ostvariti pravilnom primjenom stečenih znanja i vještina iz  projekta ECOMOVEL  je  nemjerljiva, rečeno je na skupu.

Počev od poboljšanja proizvodnog procesa, smanjenja proizvodnih troškova i  štetnih utjecaja na okoliš, pa do povećane konkurentnosti. Ukupna vrijednost projekta je 970.000 Eura.

U nastojanju da se senzibilizira  širi krug javnosti  saznanjima o eko dizajnu, te da se hrvatski  proizvođači namještaja upoznaju s projektom,   hrvatski partner u projektu Drvni cluster SZ Hrvatske izdao je vlo atraktivan katalog o ekodizajnu.

Zahvaljujući europskom projektu ECOMOVEL eko dizajna dobiva na značaju i u Hrvatskoj, budućoj članici EU. Kako i ne bi kada se njime želi istaknuti važnost zaštite okoliša u svim etapama životnog ciklusa proizvoda: dizajnu, izradi, distribuciji,uporabi, te na recikliranju iskorištenog proizvoda.

Komentari