i dalje se nastavlja trend

Varaždin u skupini gradova u kojima je došlo do pada cijena stanova - a županija stoji još gore

Objavljeno: 03.07.2017. 14:20

Zadnja izmjena: 03.07.2017. 14:20

Foto: Arhiva

Premda je na godišnjoj razini u Hrvatskoj došlo do rasta cijena nekretnina od 2 posto - kako analizira portal Njuškalo.hr - i u Varaždinu i u cjelokupnom našem kraju došlo je do pada cijena stanova i kuća.

Tako Varaždin spada u skupinu 9 gradova u kojima je došlo do pada cijena nekretnina. Za utjehu, taj je pad od 1,24% najmanji u skupini - tako je u Varaždinu s 928 eura cijena kvadrata pala na 916 eura. Cijene nekretnina pale su u svim kontinentalnim gradovima osim u Zagrebu - a najveći je pad u Bjelovaru. Do stana je najjeftinije doći u Vukovaru gdje sada kvadrat iznosi 438 eura. S druge strane - u Dubrovniku kvadrat vrijedi vrtoglavih 3536 eura, a taj grad ujedno bilježi i najveći porast cijena na godišnoj razini od 11,78%. Cijene nekretnina porasle su u svim primorskim gradovima.

Županija u većem padu

Cijene nekretnina u Varaždinskoj županiji bilježe još veći pad nego sam Varaždin. Tako je s 718 eura u lipnju 2016. kvadrat nekretnine u našem kraju pao na 691 euro, što u postotcima iznosi 3,72%. Pale su cijene u većini kontinentalnih županija, ali je zato pad manji u nama susjednoj Međimurskoj županiji, gdje iznosi 2,55%. Štoviše u također susjednoj Koprivničko-križevačkoj županiji došlo je i do blagog podizanja cijena nekretnina od 0,59%. 

U primorskim županijama i u Gradu Zagrebu došlo je do porasta cijena nekretnina, osim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je cijena kvadrata pala za 1,54%. Ipak s 2177 eura po četvornom metru ovo je i dalje županija s najskupljim nekretninama. U zaključku možemo samo zamijetiti da se kod nas i dalje nastavlja trend pada cijena nekretnina na godišnjoj razini - premda se sada taj trend neznatno ublažio.

 

Komentari