Varaždinac inicirao europski projekt u kojem sudjeluje 10 zemalja

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 31.03.2014. 14:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

U Osijeku je predstavljen projekt iz područja lovnog gospodarstva kojeg je inicirao Miroslav Benko, doktor šumarskih znanosti iz Varaždina. Riječ je europskom projektu kojim bi se trebale umanjiti štete koje na poljoprivrednim površinama uzrokuju divlje svinje.  

U Hrvatskoj godišnja zabilježena šteta na poljoprivrednim površinama koje su počinile divlje životinje iznosi između 20 i čak 50 milijuna kuna. U Mađarskoj su takve štete prošle godine iznosile 8 milijuna eura.

- S tim se problemom bori cijela Europa. Štete su iz godine u godinu sve veće, divljih svinja je sve više. Zbog klimatskih promjena došlo je do promjene u njihovom ponašanju, one se više ne pare jednom godišnje, nego dva puta, a u leglu imaju 7 do 8 mladih. Divlje svinje više nemaju prirodnih neprijatelja, kakvi su bili vuk, ris i medvjed, pa je danas cijela Europa suočena s problemom ogromnih šteta zbog rasta populacije divlje svinje – naglasio je dr. sc. Miroslav Benko s Hrvatskog šumarskog instituta, inicijator europskog projekta kojim bi se trebale umanjiti štete koje na poljoprivrednim površinama uzrokuju divlje svinje.

Zahvaljujući ovom projektu bit će ustrojen sustav praćenja divljih svinja te prikupljanja i razmjene podataka između država – sudionica u projektu čija je procijenjena vrijednost 3 milijuna eura. Projekt, koji će trajati tri godine, trebala bi sufinancirati i Europska unija, a cilj mu je štete na poljoprivrednim površinama smanjiti za 10 posto.

- Divlja svinja naravno, ne poznaje političke granice, dnevno migrira najmanje 5 kilometara, i odličan je plivač. Divlje svinje su na primjer, preplivale Krčki kanal i sada čine ogromne štete i na našim otocima. Svinje migriraju preko državnih granica, stoga su ovaj projekt na međunarodnoj ministarskoj konferenciji koja je u ožujku održana u Osijeku prihvatili predstavnici svih sedam zemalja - sudionica s područja jugoistočne Europe – rekao je Miroslav Benko, dodavši kako će države koje će sudjelovati u ovom projektu uskoro potpisati pismo namjere kako bi i formalno započela njegova priprema.

Materijale za projekt pisat će dr. sc. Zoran Popović, redovni profesor na Agronomskom fakultetu u Beogradu, te asistent na zagrebačkom Šumarskom fakultetu dr. sc. Kristijan Tomljanović, uz superviziju  redovnog profesora i prorektora Andrasa Nahlika iz mađarskog Soprona, te posebnog konzultanta Ilpoa Tikkanena, predsjednika finske zaklade koja financira studente šumarstva i drvne industrije.

Inače, nositelj spomenutog projekta je Hrvatski lovački savez.   

Lovačkaka društva se gase zbog isplate šteta 

Hrvatske šume su prošle godine preko osiguravateljnog društva na ime šteta koje je napravila divljač isplatile oko 4 milijuna kuna. Zbog nadoknade šteta vlasnicima poljoprivrednih površina u velikim je problemima i sve više naših lovačkih društava, čiji prihodi od članarina nerijetko ne uspijevaju pokriti prijavljene štete.

- Zbog ovih šteta trpe svi, i poljoprivrednici i lovačke udruge, naše lovno gospodarstvo, to je problem gotovo svih europskih zemalja, stoga je bilo potrebno krenuti u njegovo rješavanje – naglasio je dr. Benko, i dodao kako je projekt postavljen kao aplikativni i samoodrživ, jer će stvoriti sustav koji će funkcionirati i nakon završetka projekta. 

Lov sve intenzivniji, a štete sve veće  

Prema podacima iznijetim na ministarskoj konferenciji u Osijeku, čiji je organizator bio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, u deset zemalja koje će sudjelovati u projektu godišnje se odstrijeli 150 tisuća grla divljih svinja.

- Lov na divlje svinje sve je intenzivniji, a štete koju one uzrokuju sve su veće. Problem je prepoznala i Svjetska lovačka organizacija (CIC) koja je prije dvije godine u Francuskoj naručila studiju o divljim svinjama koja je potvrdila demografsku eksploziju divljih svinja u Europi – zaključio je Miroslav Benko.  

Komentari