Varaždince najviše zanima solarna tehnologija i LED rasvjeta

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 11.11.2013. 13:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Četiri "Energetska dana" održana proteklog tjedna, od 5. do 8. studenoga, u Varaždinu su okupila brojne zainteresirane građane, koji su od stručnjaka na licu mjesta dobili opširne informacije o cijelom nizu tema vezanih uz obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

"Energetski dani" su tako pokrili sve od EU fondova i načina financiranja projekata, energetskih zadruga, učinkovite gradnje i LED rasvjete, do ekoloških i građevinskih proizvoda te oblika primjene solarne tehnologije.

Kroz predavanja i prezentacije te praktične primjere, stručnjaci su građanima približili navedene pojmove i predstavili im kojim "trikovima" smanjiti potrošnju energije, a time pridonijeti energetskoj učinkovitosti zajednice. Između ostalog, Varaždinci su naučili na koji način se fotonaponske ćelije spajaju u sisteme, kako ih najefikasnije postaviti na vlastitom krovu, kao i da LED rasvjeta troši 10 puta manje energije od klasičnih žarulja, a traje i do 50 puta dulje. Saznali su i o prednostima slame, drva i ovčje vune kao građevinskog materijala, koji je lako dostupan i jeftiniji od "tradicionalnih", te se ujedno može 100% reciklirati.

Znatiželjni Varaždinci su se u najvećem broju odazvali na predavanja o oblicima primjene solarne tehnologije i LED rasvjete.

Prezentacije s "Energetskih dana" mogu se naći na službenoj stranici "Energetskih dana" www.energetski-dani.com, a organizatori, Zelena mreža Varaždinske županije, ističu zadovoljstvo održanim "Energetskim danima" te odazivom građana.

Komentari