Hrvatska zajednica županija

Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija najbolje u Hrvatskoj po ulaganju u obrazovanje

Objavljeno: 30.08.2016. 16:01

Zadnja izmjena: 30.08.2016. 16:09

Foto: Ilustracija

Ulaganja u školstvo svakako su jedan od prioriteta, a na razini Republike Hrvatske godišnje se radi o brojci od 1,3 milijarde kuna. Županije za obrazovanje u prosjeku izdvajaju 36 posto ukupnog proračuna. Posebno se ističu Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija.

– Najveći problem kod decentraliziranih funkcija odnosi se na nedostatak sredstava za funkcioniranje. U tom smislu, škole su, s jedne strane, suočene sa sve manjim brojem učenika, odnosno ove će godine u školske klupe sjesti nešto manje od 1.400 prvašića u odnosu na prošlu godinu, a s druge strane, troškovi energenata, investicijskog održavanja i tekućih popravaka i dalje ostaju na istoj razini bez obzira na broj korisnika. – istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Županije su tako odlučile kroz projekte osigurati dodatna sredstva, a jedan od takvih projekata usmjeren je na povećanje energetske učinkovitosti školskih ustanova. Posebno se ističe Krapinsko-zagorska županija, koja je za projekt energetske obnove dobila Energy Globe nagradu, jednu od najprestižnijih međunarodnih nagrada u području zaštite okoliša.

Kroz projekte asistencije učenicima s poteškoćama prošle su godine jedinice regionalne samouprave ostvarile financijsku podršku od otprilike 41 milijun kuna bespovratnih sredstava. Dosad je ovim programom zaposleno 2.067 osoba, a projekt će se nastaviti i ove godine, za što su županije ukupno dobile 43 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Projekt "Veliki za male" pokazao se uspješnim - raspisan je i novi natječaj za pomoćnike u nastavi

Županije također sufinanciraju ili u potpunosti financiraju prijevoz učenika koji žive izvan mjesta gdje se obrazuju i tako osiguravaju da učenici što sigurnije dođu školu. Hvalevrijedna je inicijativa Međimurske županije, gdje su se prijevoznici s područja županije odrekli dijela zarade u ime djece, što u kućnim budžetima školaraca na godišnjoj razini ostavlja u prosjeku 1.500 kuna.

Komentari