Varaždinska županija će sufinancirati prijevoz krava do klaonica

Objavljeno: 20.10.2013. 09:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Svoger/VT

Na području Varaždinske županije nema klaonice što je najveći problem za uzgajivače stoke. Naime, Zakon o veterinarstvu dopušta da se svinje, ovce, perad i kunići kolju na gospodarstvima, ali krave moraju ići u klaonice.

Kako su klaonice koje su postojale u našoj županiji uglavnom bile u privatnim rukama u posljednjih nekoliko godina su zatvorene iz razloga neisplativosti, skupe prilagodbe standardima EU te sličnih razloga.

Zbog takve situacije stočari goveda na klanje voze u postojeće klaonice u susjedne županije - Nedelišće, Koprivnicu ili Zelinu. Druga bi opcija bile tzv. mobilne klaonice koje dolaze na imanja stočara. Takvih klaonica nema u našoj zemlji, ali postoje u EU. Odvoz stoke predstavlja dodatni financijski izdatak za rijetke koji se u našoj županiji još bave stočarstvom.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije  na području naše županije trenutno je u evidenciji oko 4 700 krava. Prošle je godine evidentirano oko 5 000 krava, a 858 je završilo u klaonici dok je uginulo njih 147.

Kako riješiti ovaj problem razgovarali smo s Dragutinom Vincekom, pročelnikom županijskog Upravnog Odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša.

- Županija je upoznata s ovim problemom i kontaktirali smo proizvođače da dobijemo uvid u stanje. Pokušat ćemo pomoći stočarima na način da ćemo sufinancirati prijevoz krava do klaonica. Pozivam sve stočare da s dokumentacijom dođu u naš ured pa ćemo pokušati naći neko riješenje. Kako do sada nije bilo ovakvog sufinanciranja vidjet ćemo koliko će novca biti potrebno. Obzirom na mali broj krava koje se kolju svake godine sufinanciranje mobilne klaonice od županije ne bi imalo smisla i bila bi to prevelika investicija – objasnio je Vincek.

Kako je istaknuto Vincek stočni fond naše županije u stalnom je opadanju čemu je uzrok poljoprivredna politika u Hrvatskoj.

- Ljudi napuštaju poljoprivrednu proizvodnju, previše je ograničavajućih, a premalo poticajnih faktora. Priča o klaonicama samo je puzla u mozaiku poljoprivredne politike Hrvatske. Stočni fond se smanjuje. Preko 50 posto hrane se uvozi izvan granica naše zemlje. Novac od nekoliko milijardi kuna se svake godine potroši da bi se hrana kupila negdje drugdje. Kad bi to bilo drugačije smatram da se klaonice ne bi zatvarale nego otvarale – rekao je Vincek.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 14. listopada.

Komentari