pitanje samodostatnosti

Naša županija dovoljno proizvodi samo ove dvije stvari, na ljeto su moguće i nestašice!

Kako je ovih dana u eTV studio otkrio predsjednik Uprave Veterinarske stanice Varaždin Josip Križanić, situacija u poljoprivredi Varaždinske županije je slična situaciji u ostalim županijama u Hrvatskoj, ističući kako smo samodostatni tek 30 posto. 
Objavljeno: 30.04.2022. 08:25

Zadnja izmjena: 30.04.2022. 08:25

Foto: ilustracija

Zbog krize uzrokovane ratom u Ukrajini, u posljednje se vrijeme puno govori o održivoj poljoprivredi, a o toj smo temi razgovarali i s Josipom Križanićem, predsjednikom Skupštine Varaždinske županije.

Kako je naveo, situacija u poljoprivredi Varaždinske županije je slična situaciji u ostalim županijama u Hrvatskoj, ističući kako smo samodostatni tek 30 posto. 

- Samodostatni smo možda samo u proizvodnji jaja, nisam siguran jesmo li i u brojlerima (pilićima), odnosno u peradskom mesu negdje blizu samodostatnosti. U svim ostalim kategorijama smo daleko ispod samodostatnosti, a mliječni sektor je pred kolapsom.

'Kilogram odojka za 9,99 kuna'

Josip Križanić je u eTV studio donio i fotografiju koja prikazuje cijenu od 9,99 kuna za kilogram mesa odojka u jednoj trgovini, a koja je posljedica uvoza mesa iz zemalja Europske, unije pitajući se kako je moguće da netko prodaje takvu klasu mesa po tako niskoj cijeni.

- Najveći je problem u tome što smo do sada uvozili u bescjenje ono meso koje nitko nije htio kupiti. Ovo je fotografija koja pokazuje kako je prije mjesec dana na akciji meso odojka po 9,99 kuna. Je li moguće da svinjsko meso odojka, atraktivan proizvod, košta toliko uz uključenu i trgovačku maržu i PDV? Problem je što tu hranu jedu i naša djeca.

'Što će tek biti kada dođu turisti?'

Što se tiče kratkih lanaca opskrbe, koji državnim institucijama omogućavaju kupnju proizvoda od lokalnih proizvođača, Križanić kaže kako su lokalni proizvođači kvalitetni pa samim time i preskupi, zbog čega se kupuje nekvalitetno meso iz inozemstva. Naposljetku navodi 

- Naši ravnatelji se trude, s njima sam razgovarao, maksimalno uzimaju od lokalni dobavljača onoliko koliko god mogu dok ih ne pritisne njihov prorčaun. Sad je već situacija takva da se bojim da neće imati izbora i da će morati kupiti hranu koja god bude na tržištu, a u ljetnim mjesecima budemo sretni ako ćemo moći kupiti ikakvu hranu kada dođe par milijuna turista.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić pogledajte ovdje:

 

Komentari