prva sjednica

Nataša Cikač nova predsjednica Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.10.2021. 18:36

Zadnja izmjena: 15.10.2021. 19:11

Danas se održala prva sjednica Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije u novom sazivu. Predsjednica Savjeta je Nataša Cikač, poduzetnica iz Varaždina, a njezin zamjenik Milan Rezo.

Važnost rada Savjeta te još bolje suradnje obrazovnog i gospodarskog sektora, istaknuo je župan Anđelko Stričak, koji je članovima Savjeta predstavio projekte Županije u obrazovanju, prioritetne projekte iz Razvojnog sporazuma za sjeverozapadnu Hrvatsku te izvijestio da se pristupilo izradi Plana za industrijsku tranziciju sjeverne Hrvatske koji će biti osnova za programske dokumente na temelju koje će se iz EU fondova za razdoblje 2021. – 2027. godine moći dobivati potpore za financiranje transformacije i obnove gospodarstva.

Jedna od glavnih informacija iznensenih na današnjoj sjednici bila je ta da Varaždinska županija ima nisku stopu nezaposlenosti od 3,1 posto, jednu od najnižih u Hrvatskoj. - Poslodavci i dalje iskazuju potrebe za uvoz radne snage, prvenstveno za šivačima, radnicima u prerađivačkoj industriji i u djelatnosti prijevoza - zaključak je sa sjednice.

Glavni zadaci

Među glavnim zadaćama ovog savjetodavnog tijela Županijske skupštine Varaždinske županije su praćenje stanja na području gospodarstva te predlaganje potrebnih mjera i aktivnosti, suradnja s komorama, predstavnicima poslodavaca i drugim subjektima, kao i usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Važan aspekt u tome je i treće područje djelovanja Savjeta, a to je međuregionalna suradnja putem koje se mogu ostvariti brojni ciljevi, kao što su privlačenje stranih investitora, suradnja s veleposlanstvima i komorama stranih država, umrežavanje sa sličnim organizacijama u inozemstvu te provedba zajedničkih projekata.

 

 

Komentari