Sjajne brojke

Varaždinska županija među pet najboljih po rastu broja turista i noćenja

Po podacima Hrvatske turističke zajednice temeljem sustava e-visitor, u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci našu županiju posjetilo je 56.024 turista, što je čak 20,4 posto više nego lani...
Objavljeno: 11.08.2023. 08:09

Zadnja izmjena: 11.08.2023. 09:04

Foto: Arhiva

Varaždinska županija po turističkim rezultatima u prvih sedam mjeseci 2023. među pet je najboljih županija u Hrvatskoj, ostvarivši rast broja turista i njihovih noćenja u odnosu na isto razdoblje lani za 20-ak posto.

Po podacima Hrvatske turističke zajednice temeljem sustava e-visitor, u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci našu županiju posjetilo je 56.024 turista, što je čak 20,4 posto više nego lani. Ostvarili su pritom 131.320 turističkih noćenja ili 22 posto više. Po stopi rasta broja turista i njihovih noćenja u tome razdoblju među pet smo najboljih županija.

Naime, veći rast broja turista od Varaždinske ostvarile su Vukovarsko-srijemska, za 41,6 posto, Bjelovarsko-bilogorska, za 40,4 posto, Brodsko-posavska, za 24,6 posto i Karlovačka, za 23,5 posto. U apsolutnom izrazu, te su županije ipak imale manji broj turističkih dolazaka od naše.

Istodobno, naša županija je i po rastu broja ostvarenih noćenja na petom mjestu - ispred nje su Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska, s rastom broja noćenja za otprilike 37 posto, a potom Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka,  s rastom od 35 posto.

Jadranske županije bilježe manje stope porasta broja turista i noćenja u tome razdbolju, no naravno, u apsolutnom iznosu broj turista koji posjećuje taj dio naše zemlje daleko je iznad onoga što bilježi kontinentalni dio zemlje. Ipak, tako snažan rast turističkih brojaka na kontinentu, po čemu se i Varaždinska županija ističe, govori da potencijal za rast prihoda od turizma nije još ni približno iskorišten.

Po podacima HTZ-a, u prvih sedam mjeseci jadranske županije bilježe ukupno 9,2 posto više turista nego lani, odnosno bilo ih je više od 10 milijuna, a ostvarili su 3,7 posto više noćenja nego lani ili više od 54,2 milijuna.

Dobar i mjesec srpanj

Samo u srpnju našu županiju posjetilo je 14.448 turista, gotovo 11 posto više nego lani, koji su ostvarili 33.397 noćenja ili gotovo 13 posto više. Brojke za kolovoz bit će vjerojatno još i veće, ne samo zato što je to tradicionalno najjači turistički mjesec u zemlji, nego uskoro počinje i Špancirfest, koji svake godine privlači sve više posjetitelja, a odvija se i niz raznih tradicionalnih kulturnih i zabavnih događanja na području cijele županije.

 

Komentari