Schengen, nova cesta

Turistički se razvijamo brže nego ikad, a potezi dvije općine utjecati će na budućnost

Kumrovec u susjedstvu, primjerice, godišnje zbog WRC-a posjeti 50 tisuća ljudi, a riječ je o mjestu sa samo 2 tisuće stanovnika...
Objavljeno: 22.10.2023. 08:54

Zadnja izmjena: 22.10.2023. 08:54

Foto: Slike iz arhive

Varaždinsku županiju u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo je gotovo 17 posto više turista nego lani, koji su ostvarili i 18,6 posto više noćenja, pa je tako Županija na tragu rekordnih  godišnjih turističkih rezultata.

Naime, prema podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), temeljem sustava e-visitor u prvih devet ovogodišnjih mjeseci našu županiju posjetio je 82.781 turist, što je za 16,7 posto više nego lani.  Ostvarili su pritom 197.589 turističkih noćenja ili 18,6 posto više.

Od ukupnog broja turista, njih 48,9 tisuća bilo je iz inozemstva, što je rast za 17,4 posto, dok je domaćih bilo 33,8 tisuća ili 15,7 posto više, podavi su HTZ-a. Po stopi rasta broja turista i njihovih noćenja u tome razdoblju smo među pet najboljih županija. 

Kako da Cestica zadrži prolaznike?

Cestica je jedna od općina u Varaždinu koja bilježi odlične turističke rezultate, ali ima i zanimljivu priču razvoja turizma. Zahvaljujući granici sa Slovenijom to je općina kroz koju godišnje prođe više od tri milijuna ljudi. Prvo građani, a sada sve više i Općina, razmišljaju kako zadržati što veći dio od tako velikog broja onih koji prolaze.

- Organizirali smo zajedničku Turističku zajednicu sa susjednim općinama jer pojedinačno nemamo dovoljno turističkih sadržaja da bi se gosti zadržali. U našoj Turističkoj zajednici je proteklih devet mjeseci zabilježeno osam tisuća noćenja i možemo zaključiti da idemo u dobrom smjeru - rekao je načelnik Mirko Korotaj na nedavnoj konferenciji 'Ceste Sjevera' te istaknuo važnost buduće gradnje Podravske magistrale za turizam tog područja. 

'Brza cesta konačno će doći u Trakošćan'

Općini Bednja od velike koristi bit će konačni dolazak brze ceste u Trakošćan koji će tako postati dostupniji za sve turiste i doprinjeti razvoju. Ovim projektom Zagorje će se povezati s Varaždinom.

- Trakošćan je biser Hrvatskog zagorja i jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj. To je mikrolokacija koja ima što ponuditi svima iz Hrvatske, ali i cijele Europe i svijeta. Gradnja brze ceste od Lepoglave do Trakošćana će poboljšati cestovnu infrastrukturu, sigurnost i pozicionirati nas bolje na turističkoj karti - zaključio je Poljak. 

Kumrovec kao odličan primjer

Kao primjer odličnog razvoja turizma i iskorištavanja potencijala male općine do maksimuma jest i općina Kumrovec, a sve zbog WRC natjecanja. Robert Šplajt, načelnik Kumrovca rekao je kako je finale WRC-a doprinjelo tome da Kumrovec godišnje posjeti 50 tisuća ljudi, a riječ je o mjestu sa samo 2 tisuće stanovnika. Naveo je i kako su 2022. godine bili proglašeni najboljim mjestom za WRC na svijetu, a brojke posjetitelja su sveukupno fascinantne. Potrebna su veća ulaganja u kontinentani turizam kako bi tako uspješnih primjera bilo više.

  • Tko ima veći rast? Veći rast broja turista od Varaždinske ostvarile su samo Bjelovarsko-bilogorska, za 32,8 posto, Vukovarsko-srijemska, za 31,7 posto,  Karlovačka, za 17 posto te Brodsko-posavska, za 16,9 posto. 
  • Tko ima više noćenja? Po rastu broja ostvarenih noćenja ispred Varaždinske su Koprivničko-križevačka županija, s rastom broja noćenja za 39 posto, potom Bjelovarsko-bilogorska, za 29,5 posto, Vukovarsko-srijemska, za 25,4 posto i Brodsko-posavska, s rastom od 25 posto.

Komentari