O gospodarstvu na HNS-ovoj presici

Varaždinska županija ovršuje državu zbog duga od 11 mil. kuna, Štromar: „Nama je već teško raditi“

Objavljeno: 11.08.2016. 12:07

Zadnja izmjena: 11.08.2016. 12:31

Foto: Youtube (Screenshot)

U Zagrebu se danas održala presica HNS-a na kojoj je o hrvatskom gospodarstvu, usredotočivši se na stanje u Varaždinskoj županiji, govorio i varaždinski župan i zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar.

HNS-ovci ističu kako se medijski napisi o smanjenom deficitu, punjenju državnog proračuna, rastu industrije i povećanim turističkim dolascima na lokalnoj, županijskoj razini „ne vide“, s čime se složio i Štromar: – Upravo suprotno, Vlada i odgovorna ministarstva ne izvršavaju svoje obaveze, koje su prema zakonima dužni izvršiti.

Samo Varaždinskoj županiji, ističu, čiji proračun iznosi oko 55 milijuna, država u ovom trenutku duguje gotovo 11 milijuna kuna.

"Možda HDZ zna u čemu je problem"

– Nama je već teško raditi, a prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti moramo sve naše obaveze uredno plaćati, dok država nama svoje obaveze ne plaća. Nije mi jasno na koji način ova tehnička Vlada misli raditi. – istaknuo je Štromar i nadodao: – Možda HDZ zna u čemu je problem jer i gospodin Plenković, i gospođa Maletić, i gospodin Stier, kandidati za mjesta u idućoj Vladi, još uvijek rade u Bruxellesu i izgleda da dobro znaju kakva je situacija u proračunu. Mislim da oni dobro znaju kakva je situacija i da će jednostavno ostati na plaći u Bruxellesu jer im je tamo sigurnije i bolje.

Štromar je dodao i da je Varaždinska županija pokrenula ovrhe prema državi, zatražila očitovanje i isplate, no odgovora ni na jedan upit nema.

HNS predlaže izmjene Zakona o regionalnom razvoju temeljem indeksa poravnanja, prema kojem bi JLS dobivale razliku osnovnih poreznih vlastitih i ostalih prihoda ako nemaju taj prihod veći od 1.500 kuna. Onima s manjim prihodima država bi nadoknađivala sredstva do 1.500 kuna iz sredstava koja ubire od poreza na dohodak te bi razliku namaknula od poreza na dobit. Ako se dvije jedinice lokalne samouprave na temelju referenduma građana spoje, u sljedećih šest godina doplaćivalo bi im se do iznosa od 2.000 kuna.

Komentari