Varaždinska županija sufinancira analizu poljoprivrednog zemljišta

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 29.03.2013. 14:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: ilustracija

Kako bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima pri najprikladnijem gnjojenju posjeda, Varaždinska županija sufinancirat će provođenje analize poljoprivrednog zemljišta.

Pravilan izbor i količina gnojiva je iznimno važna proizvođaču zbog visokih cijena gnojiva i skupe proizvodnje te povećanog zagađivanja okoline uslijed nepravilne gnojidbe, što dovodi po povećanja nitrata u vodi.

Analizom tla poljoprivredni proizvođač dobiva uvid u reakciju tla (pH), postotak humusa, dušika, kalcijevog karbonata, fiziološki aktivno vapna, količinu fosfora i kalija, mobilnog aluminij te hidrolitičku kiselost.

Tako će se, u cilju poboljšanja strukture obradivih površina i osiguranja profitabilnije poljoprivredne proizvodnje, sufinancirati analize poljoprivrednog zemljišta, koje će provoditi ovlašteni laboratoriji ili ovlaštene institucije na području Republike Hrvatske.

Sufinancirat će se iznos cijene jedne analize s maksimalno 250 kuna (uključujući PDV) na temelju predočenog računa o izvršenoj analizi od strane korisnika.

Za ostvarivanje prava na poticaj korisnik mora priložiti račun o plaćenoj usluzi kemijske analize tla, kopiju izvješća o kemijskom sastavu tla, kopiju rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, potvrdu grada ili općine o podmirenju svih obaveza prema njima, a dokumentacija se predaje u prostorijama Varaždinske županije.

Minimalna površina za analizu tla iznosi 0,20 ha, a pojedini poljoprivredni proizvođač ima pravo na 10 analiza godišnje.

Komentari