Varaždinska županija svoje gospodarske potencijale predstavila u Udinama

Objavljeno: 31.01.2015. 16:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Poslovne zone

Zahvaljujući već ranije uspostavljenim poslovnim vezama i dogovoru varaždinske tvrtke Poslovne zone - Logistička podrška investitorima d.o.o. i talijanske Trgovinske komore, uz pomoć hrvatskog Veleposlanstva u Trstu, izaslanstvo Varaždinske županije predvođeno županom Predragom Štromarom i njegovim zamjenikom Alanom Košićem u Udinama je predstavnicima pedesetak najznačajnijih tvrtki iz talijanskih pokrajina Friuli Venecije i Veneta, te investitorima iz Verone, prezentiralo gospodarske potencijale Varaždinske županije s naglaskom na najrazvijenije dijelove gospodarstva županije.

Prema riječima direktorice tvrtke Poslovne zone, Štefice Španić, dolazak izaslanstva Varaždinske županije pobudio je veliki interes pedesetak tvrtki iz te gospodarski razvijene talijanske regije, a već sada postoji interes za nastavak razgovora i dolazak talijanskih predstavnika u Varaždinsku županiju. Uz sve prednosti i resurse, poput kvalitetne i obrazovane radne snage te učinkovite javne uprave, talijanskim gospodarstvenicima predstavljeno je gospodarstvo naše županije s naglaskom na metaloprerađivački i drvni sektor, zatim poljoprivredu, energetiku, vinarstvo i turizam.

Tako je voditelj projekta Tehnološkog centra drvne industrije Lepoglava, Damjan Županić, prezentirao drvnu industriju i obnovljive izvore energije kao i mogućnosti ulaganja u Varaždinsku županiju koja je u samom vrhu Hrvatske po konkurentnosti. Posebno je predstavljena drvna industrija te način funkcioniranja Tehnološkog centra drvne industrije. Županić je za predstavnike drvne industrije objasnio način funkcioniranja i poslovanja Hrvatskih šuma, kako se u Hrvatskoj dolazi do nabavke drvne sirovine pa sve do smjernica i uputa kako poslovati u Varaždinskoj županiji. Upravo ovakav praktičan pristup prema potencijalnim investitorima naišao je na odobravanje predstavnika drvne industrije iz tih krajeva koji su tradicionalno okrenuti tom dijelu gospodarstva.

Uz drvnu industriju prezentirano je i područje energetike, mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na području županije. Treba istaknuti da su sve prezentacije, a kasnije i pojedinačni poslovni sastanci, sadržavali dosta podataka i detalja čime su potencijalni talijanski investitori dobili kvalitetnu sliku gospodarstva naše županije. Opravdanost ovakvog predstavljanja dobilo je potvrdu u velikom interesu talijanskih investitora te već sada najavljenih nastavaka razgovora u Varaždinskoj županiji. Direktorica Španić iz Poslovne zone najavila je isti način predstavljanja potencijala Varaždinske županije i ostalim zemljama u regiji tijekom ove godine.

Treba napomenuti da su u izaslanstvu bili i direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Nikola Kučiš, koji je prezentirao budućnost upravljanja strukturnim fondovima EU-a u Hrvatskoj, te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Jelena Zrinski-Berger. Upravo je Zrinski-Berger istaknula da je odlazak u Udine i prezentacija gospodarskih potencijala županije dio opsežne gospodarske strategije.

- S jedne strane svakoga dana radi se na što većoj učinkovitosti javne uprave u Varaždinskoj županiji, koja već sada spada u sam vrh Hrvatske, te stvaranju povoljne investicijske klime. S druge strane svi ti pozitivni rezultati i prednosti Varaždinske županije predstavljaju se stranim investitorima, a investicije poput Walsdorfa i Press Glassa, koje stvaraju na stotine novih radnih mjesta, potvrda su ispravnosti gospodarske strategije aktualne županijske vlasti – zaključila Zrinski-Berger.

Komentari