Varaždinski ugostitelji pozdravljaju odluku Vlade o smanjenju spomeničke rente

Objavljeno: 15.09.2015. 09:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Nikola Kokotec

Vlada Republike Hrvatske održala je u ponedjeljak telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara...

Spomenutom Uredbom se smanjuje osnovica za obračun spomeničke rente, koja se plaća mjesečno po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Odluku da će se spomenička renta plaćati ubuduće najviše četiri, a ne kao dosad sedam kuna po metru četvornom poslovnog prostora podržavaju i varaždinski ugostitelji.

- Raduje nas da je Vlada smanjila još jedan iznos parafiskalnog nameta. Spomenička renta nema neki dublji smisao i nimalo ne doprinosi našem poslovanju – izjavio je za eVraždin Neven Medved, vlasnik dva ugostiteljska objekta.

Osim smanjenja rente na iznos od 4 kune po m2, Uredbom se produljuje i rok važenja odredbe kojom se smanjuje broj obveznika plaćanja spomeničke rente propisane člankom 114. a Zakona, i to do 31. prosinca 2016. godine.

Komentari