Varaždinsko-međimursko partnerstvo u investiciji od 12 milijuna kuna

Objavljeno: 02.07.2015. 13:04

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 08:03

Foto: Nikola Kokotec

Uspješna obiteljska tvrtka MEC d.o.o. iz Nedelišća s pogonom u Pribislavcu, u suradnji s varaždinskom Fine'sa grupom, tvrtkom za menadžment financija i investicija, realizirala je projekt vrijedan 12 milijuna kuna, kojim gotovo utrostručuje svoj dosadašnji kapacitet.

Riječ je o nabavci suvremenog stroja za flexo tisak (tisak na folije za fleksibilnu ambalažu), pratećih strojeva za destilaciju i pranje valjaka te opremanje infrastrukturom potrebnom za njihovo funkcioniranje, što će tvrtki koja već pokriva četvrtinu domaćeg tržišta omogućiti daljnje širenje na inozemna tržišta.

- S ovim strojem utrostručili smo postojeći kapacitet tiska, povećalikvalitetu proizvoda, i učinkovitost zaposlenihtesmanjili količinutehnološkog otpada po jedinici proizvoda čime smo povećali konkurentnost i stvorili dugoročne pretpostavke za nastavak rasta prihoda u narednim razdobljima. U međuvremenu se za to pripremio i naš sektor komercijale, a sada nam se javlja i potreba za većim brojem zaposlenika – kaže Danko Železnjak, direktor tvrtke koja trenutno zapošljava 25 djelatnika, a u naredne dvije godine planira zaposliti još 5 djelatnika.

S povećanim učincima koje će donijeti novi stroj, MEC u naredne dvije godine također planira sa sadašnjih 18 posto, čak 50 posto vlastite proizvodnje usmjeriti prema izvozu. Trenutno su njihovi klijenti neki od najpoznatijih brandova domaće prehrambene i kemijske industrije, a izvoze ponajviše u Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Švedsku, Mađarsku i Srbiju.

Uspješan model realizacije

Poput većine hrvatskih tvrtki MEC se također suočio s brojnim preprekama pri realizaciji ove investicije, zbog čega se pokazala potreba za dodatnim savjetovanjem i pronalaskom adekvatnog modela realizacije. Model koji je ponudila varaždinska Fine'sa grupa pokazao se najboljim, a riječ je o do sada u hrvatskoj rijetko primjenjivanom modelu podređenog duga, koji nam je detaljnije objasnio Libor Weiser, predsjednik Uprave Fine'sa Grupe.

- U ovakvim slučajevima investiciju strukturiramo na način da 10 - 40 posto potrebnih sredstava osiguravamo mi, kroz: zajam, dokapitalizaciju, izdavanjem obveznica ili slično, dok ostatak sredstava ishodimo u poslovnoj banci. Model je u svijetu poznat pod nazivom "Mezzanine" financiranje, odnosno financiranje podređenim dugom - rekao je Weiser.

Važno je napomenuti, kako je nadalje pojasnio, da u ovakvim aranžmanima Fine'sa Grupa preuzima sve aktivnosti vezane uz investiciju ili financijsko restrukturiranje, od korespondencije s bankama, HAMAG-Bicrom, prikupljanja i ishođena dokumentacije pa sve do izvješćivanja. Na tome u Fine'sa Grupi radi više od 20-tak ljudi različitih profila.

- Za razliku od ostalih konzultanta mi smo u mogućnosti klijentima "zatvoriti" financijsku konstrukciju odnosno vlastitim financijskim sredstvima osigurati provođenje investicije.

Nedjeljko Čižić, samostalni stručni suradnik u Fine'sa Grupi naveo je da Društvo MEC d.o.o., kao i brojni drugi partneri koje Finesa Grupa financijski prati, koristi i ostale usluge management consultinga kao što su upravljanje bilancom, računovodstvo, i kontroling.

Sredstva iz regionalnih potpora

Fine'sa Grupa je također za društvo MEC d.o.o. ishodila bespovratna sredstva iz Operativnog programa regionalnih potpora za ulaganje u opremu, a u postupku je i ishođenje statusa nositelja poticajnih mjera sukladno Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja.

Visokosofisticiran stroj za flexo tisak dopremljen je u čak tri šlepera iz Španjolske, u dva navrata za pojedine njegove segmente korišten je i izvanredni prijevoz, a stručnjaci tvrtke COMEXI GROUP INDUSTRIES, S.A.U.iz Španjolske i Poljske s djelatnicima MEC-a na njegovoj instalaciji radili su više od mjesec dana.

Radnici MEC-a također će morati proći obuku inozemnih stručnjaka, a kako sve izgleda pogledajte u našoj fotogaleriji:

Komentari