Varaždinskoj prerađivačkoj industriji nove potpore iz Jamstvenog fonda

Objavljeno: 23.05.2014. 11:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i varaždinski župan Predrag Štromar potpisali su danas u Županijskoj palači Ugovor o dodjeli potpora iz Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014.

Varaždinska županija je u ovaj program ušla već prošle godine, a korisnici ovog jamstvenog fonda su županije koje na svojim područjima imaju osnovane potporne institucije koje imaju iskustva u jamstvenim kreditima. Krediti su namijenjeni isključivo prerađivačkoj industriji.

Varaždinska županija je prošle godine bila među samo četiri onih koje su se uspjele organizirati i prijaviti. Ove godine sam zadovoljan jer je 17 županija shvatilo da je to dobar program i da je pametno uzet sredstva od ministarstva i preko svojih agencija ih proslijediti poduzetnicima. Kako je Varaždinska županija već prošle godine bila lider u tome, ove godine joj nije bio problem ponoviti taj uspjeh i potpisati ugovor na četiri milijuna kuna, koje će biti proslijeđene na razvojne agencije, a potom i poduzetnicima – rekao je ministar Vrdoljak na današnjem potpisivanju novog ugovora.

Kako je istaknuo Vrdoljak, Ministarstvo gospodarstva ima dva cilja. Prvo, to je napraviti programe za reindustrijalizaciju Republike Hrvatske, jer svako radno mjesto u industriji donosi najmanje pet radnih mjesta u uslužnim djelatnostima koje prate industriju. I drugo, stabilizacija energetskog sektora i pozicioniranje Hrvatske kao energetskog čvorišta ovog dijela Europe.

Što se tiče industrije, radili smo operativne programe bez obzira na rezanje proračuna i nedostatak sredstava. U operativnom programu za investiciju, industriju, nova zapošljavanja i izvoz smo volumen od 120 milijuna kuna ove godine digli na 132 milijuna kuna. U jamstvenom fondu, prošlogodišnjih 18 milijuna smo osigurali također da pomažemo jamstvima prerađivačkoj industriji i inovacijama u prerađivačkoj industriji koje nam diže konkurentnost, a sad smo tih 18 milijuna digli na 30 milijuna kuna – naglasio je ministar.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo zbog novog ugovora i istaknuo kako postoji veliki interes naših poduzetnika za ovakav način kreditiranja.

Dobro smo prošle godine odradili posao i opet ove godine dobili sredstva. Međutim, ove godine je malo konkretniji i jasniji program. Prvenstveno je sada na bankarima da malo smanje kamate i onda će se ta sredstva moći vrlo brzo i potrošiti. To je potencijal od nekih oko 40 milijuna kuna, koliko kredita i garancija mi možemo izdati. Ja sam siguran da će se za oko tri do četiri mjeseca to i realizirati, posebno zato jer ima dosta upita od poduzetnika. Mi smo fond od četiri i pol milijuna kuna već spojili s prijašnjim fondom i imamo oko 90 izdanih garancija. Prošle godine je to bilo nešto manje prvenstveno zbog visokih kamata od banaka, ali sad vidimo da se država zadužuje po puno nižoj kamati nego što je to bilo prošle godine. Ja očekujem da ćemo vrlo brzo sve uložiti – rekao je župan.

Komentari