Varteks pokrenuo predstečajnu nagodbu, obustavljen promet dionicama

Objavljeno: 17.12.2012. 15:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Nakon što su iz varaždinske tekstilne kompanije Varteks obavijestili Zagrebačku burzu da su podnijeli prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, Burza je obustavila trgovinu redovnim dionicama Varteksa. Predstečajnu nagodbu čelnici kompanije Varteks pokrenuli su kako bi izbjegli stečaj kompanije i potaknuli dogovor sa najvećim vjerovnicima, odnosnom Državom i bankama.

U obavijesti koju su iz Ureda za korporativne komunikacije Varteksa dostavili Zagrebačkoj burzi stoji da se Varteks nalazi u procesu restrukturiranja te da su u tijeku pregovori s najvećim vjerovnicima, Državom i bankama, oko načina provedbe financijskog restrukturiranja tvrtke te da je iz tog razloga, sukladno odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Varteks podnio Financijskoj agenciji prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

- U petak (14. prosinca) Nagodbeno vijeće, u postupku predstečajne nagodbe nad društvom, donijelo je Zaključak kojim se Varteks d.d. poziva da u roku od 45 dana od objave Zaključka na web stranici Financijske agencije, dostavi Nagodbenom vijeću nedostajuću dokumentaciju - stoji u obavijesti koju su iz Varteksa dostavili Burzi.

Prema odrebama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Varteks je Nagodbenom vijeću uz zahtjev za pokretanje postupka dužan dostaviti izvješće o financijskom stanju i poslovanju dužnika, plan financijskog i operativnog restrukturiranja, izvješće ovlaštenog revizora koje sadrži procjenu vrijednosti društva i pozitivno mišljenje o planu financijskog i operativnog restrukturiranja, popis imovine i prava dužnika koji su upisani u odgovarajuće upisnike, izjavu da sklapanje predstečajne nagodbe neće utjecati na tražbine radnika te opis pregovora s vjerovnicama koji su prethodili zahtjevu za pokretanje postupka, uključujući i potrebne obavijesti dostavljene vjerovnicima koji sudjeluju u postupku da bi mogli donijeti odluku o planu financijskog restrukturiranja.

Predstečajna nagodba je inače postupak koji se provodi radi uspostavljanja likvidnosti i solventnosti društva, a provodi se s ciljem da se dužniku koji je postao nelikvidan i/ili insolventan omogući financijsko restrukturiranje na temelju kojeg će postati likvidan i solventan, a vjerovnicima omoguće povoljniji uvjeti namirenja njihovih tražbina od uvjeta koje bi vjerovnik ostvario da je protiv dužnika pokrenut stečajni postupak.

Za radnike Varteksa najvažnije su stavke tog postupka to da do okončanja postupka predstečajne nagodbe nije dopušteno pokrenuti stečajni postupak, da se prekidaju postupci ovrhe i osiguranja pokrenuti prije otvaranja postupka te da uprava Varteksa mora službeno izjaviti da sklapanje predstečajne nagodbe neće utjecati na tražbine radnika, odnosno na isplatu njihovih plaća!

Komentari