Varteks: Unatoč pozitivnim pomacima ipak gubitak

Objavljeno: 04.11.2011. 12:39

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Iako rezultati poslovanja pokazuju pozitivne pomake, varaždinska tekstilna kompanija Varteks i u prvih devet mjeseci ove godine je poslovala s gubitkom.

Varteks je u prvih devet mjeseci ostvario 8,2 milijuna kuna više ukupnih prihoda u odnosu na prošlu godinu, povećani su poslovni prihodi i izvoz te smanjeni rashodi, ali je unatoč tome kompanija Varteks u prvih devet mjeseci poslovala s 37 milijuna kuna gubitka.

Ukupni prihodi iznosili su 235,2 milijuna kuna, a rashodi 272,2 milijuna. U strukturi prihoda treba naglasiti i da su prihodi od prodaje bili 16 milijuna kuna veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a na strana tržišta izvezena je roba u vrijednosti od 98,7 milijuna kuna što je 8,9 posto više nego prošle godine.

Predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec istaknuo je da je zadovoljan činjenicom da je kompanija vlastitim aktivnostima uspjela ublažiti negativan utjecaj gospodarske krize naglasivši da bi „poslovna slika“ kompanije bila puno bolja da je realiziran „Model C“ pomoći gospodarstvu.

- Aplicirali smo za „Model C“ u srpnju prošle godine, ispunili sve uvjete, pripremili kompletnu dokumentaciju, ali naš zahtjev još nije odobren. „Model C“ je izuzetno važan za financijsku konsolidaciju kompanije i daljnji razvoj poslovanja. To nije jedini način na koji to možemo postići ali je najbolji. Naša imovina je i dalje puno veća od naših obveza - istaknuo je Košćec dodavši da su otezanje s primjenom „Modela C“ i nelikvidnost predstavljali najveći izazov kompaniji u prvih devet mjeseci.

- Pravovremeno financiranje izuzetno je važno za kompaniju kao što je Varteks. Na primjer, nama treba desetak milijuna kuna za financiranje jedne sezone. A mi smo ove godine zbog nelikvidnosti morali stornirati neke već ugovorene poslove. To je izuzetno frustrirajuće - naglasio je Košćec.

Košćec: Selimo pogon u Novi Marof, na postojećoj lokaciji u Varaždinu trebao bi niknuti poslovni kvart

Na brifingu s novinarima riječi je bilo i o novoj lokaciji proizvodnih pogona Varteksa. Košćec je naglasio da je preseljenje nužnost i jedan od najvažnijih projekata restrukturiranja kompanije jer preseljenjem planiraju značajne uštede u poslovanju.

Službeno, Varteks još nije odlučio gdje će smjestiti svoj novi proizvodni pogon, ali iz Košćecovih se riječi dalo zaključiti da je kompanija vrlo blizu odluke da pogon preseli u Novi Marof.

- Kad smo donijeli odluku o preseljenju proizvodnog pogona počeli smo razgovore sa Gradom Varaždinom no u zadnjih godinu dana intenzivirali smo razgovore sa Gradom Novim Marofom. Tamo već postoje određeni proizvodni kapaciteti koji će morati biti adaptirani. No Novi Marof prije svega mora donijeti promjene GUP-a i tek onda možemo ući u finalne pregovore - istaknuo je Košćec.

Košćec je istaknuo i da kompanija namjerava dobro iskoristiti postojeću lokaciju u Zagrebačkoj ulici te da će dio poslovnih aktivnosti kompanije svakako ostati u Varaždinu.

- Mislim da je ovaj naša sadašnja lokacija idealna za razvijanje jednog modernog poslovnog kvarta u kojem će svakako biti mjesta i za dio naših poslovnih aktivnosti - istaknuo je Košćec.

Komentari