Velik uspjeh hrvatskih inovatora na Međunarodnom sajmu inovacija u Ninbergu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 04.11.2013. 18:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Na jučer završenom 65. jubilarnom Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2013 održanom u Ninbergu hrvatski inovatori osvojili su 12 nagrada i priznanja u konkurenciji 750 inovacija iz čak 32 zemlje.

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore – Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj i Hrvatske banka za obnovu i razvoj na ovom najstarijem svjetskom sajmu inovacija u protekla četiri dana predstavljeno je ukupno 15 hrvatskih inovacija koje je pogledalo više od pedeset tisuća posjetitelja.

Pored nagrada međunarodnog Ocjenjivačkog suda čiji je član ispred Udruge inovatora bio Zoran Barišić, pomoćnik direktorice Sektora za industriju pri HGK, hrvatske su inovacije izazvale velik interes poslovnjaka i njemačkih  medija.

Zlato na niberškom sajmu osvojili su tvrtke Tehnix d.o.o. sa inovacijom Bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda i Bernarda d.o.o. sa inovacijom THERMOCARE – inovativni madrac. Srebrno je dodijeljeno tvrtki PIP d.o.o. za inovativni preparat Propocijan kapsule i tvrtki Altpro za Eterik – sustav za ekstrakciju ljekovitog bilja.

Posebna priznanja osvojile su i inovacije Ventilacijski rekuperator zraka sa sredstvom za sterilizaciju i pročišćavanje zraka karlovačkog inovatora Vladimira Tudića, generator za proizvodnju plina iz vode Marinka Spudića, Termo torba zagrebačkog obrtnika Miljenka Vuka, sustav za zaštitu pčela od nametnika Varroe Aleksandra Zalepugina iz tvrtke Čista zona d.o.o. te modularna hrvatska kaciga tvrtke Šestan-Busch.

Zasjenivši kolege iz Njemačke, Kine, Tajvana, Koreje, Malezije  i drugih zemalja velik su uspjeh postigli i mladi inovatori Ivan Kožar iz Ivanić Grada, Filip Beleta iz Popovače te Mišo Grgić, Filip Kuftinec, Jakov Šandrovčan i Naim Canolli iz Srednje tehničke škole Faust Vrančić iz Zagreba osvojivši tri zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane plakete.

Komentari