Veliki odaziv na tribini o legalizaciji u Vinici

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 14.03.2013. 16:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

U organizaciji Podružnice HNS-a Vinica u srijedu, 13. ožujka održana je tribina o legalizaciji nezakonito izgrađenih zgrada, o kojoj je okupljenima govorio pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi RH Danijel Meštrić.

Tribina je okupila veliki broj građana koji su htjeli iz prve ruke saznati sve o postupku nezakonito izgrađenih objekata.

Prisutne je na početku pozdravio kandidat HNS-a, HSLS-a i HSU-a za načelnika Općine Vinica Mirko Jurič, a nakon njega je pomoćnik ministrice održao prezentaciju upoznavši građane s detaljima zakona, rokovima, kategorijama zgrada, prikupljanjem potrebne dokumentacije i samim postupkom legalizacije.

-Za sve pomoćne građevine kao što su garaže, spremišta, alatnice i slično, novi Zakon o legalizaciji bespravnih objekata predviđa univerzalni iznos naknade od 500 kuna. Međutim, takav objekt ćete platiti 500 kuna samo uz uvjet da je ta građevina velika do 50 četvornih metara. Za veće građevine naknada će biti veća, a kolika će ona biti, ovisi o kubikaži – pojasnio je Danijel Meštrić te naglasio kako se plaćanje komunalnog i vodnog doprinosa razlikuju od mjesta do mjesta.

Inače, Općinsko vijeće Općine Vinica je donijelo odluku o komunalnom doprinosu sa ciljem pomoći građanima prilikom legalizacije postojećih objekata.

Od sada će Viničanci plačati jedan od najnižih komunalnih doprinosa u Varaždinskoj županiji i to na inicijativu vijećnika HNS-a koji su smatrali da se građanima što više treba izaći u susret u ovim teškim vremenima.

Tako će komunalni doprinos za stambene objekte u prvoj zoni odsad iznositi dvije kune po kubiku, a u drugoj zoni jednu kunu.

Vlasnici vikendica i klijeti ukupnog obujma do 300 m3 plaćat će komunalni doprinos prema jediničnim vrijednostima od 6 kn/m3, dok će za razliku obujma iznad 300 m3 komunalni doprinos plaćati 22 kn/m3.

Komentari