nova uredba

Vlada će ponovno ograničiti cijenu goriva, no ovaj put bit će skuplje

Distributerima, posebice manjim, prijeti propast zadrži li se tako niska cijena goriva jer je vrijednost sirove nafte na svjetskim tržištima eksplodirala nakon ruske invazije na Ukrajinu, zbog čega su cijene veće od 116 dolara po barelu...
Objavljeno: 07.03.2022. 08:41

Zadnja izmjena: 07.03.2022. 08:47

S obzirom na to da sutra ističe uredba Vlade Republike Hrvatske kojom su ograničene najviše cijene naftnih derivata, radi zaštite potrošača Vlada će donijeti novu uredbu, no s većim cijenama.

Kako prenosi Jutarnji list, distributerima, posebice manjim, prijeti propast zadrži li se tako niska cijena goriva jer je vrijednost sirove nafte na svjetskim tržištima eksplodirala nakon ruske invazije na Ukrajinu, zbog čega su cijene veće od 116 dolara po barelu Zbog toga se predviđaju veće cijene goriva koje trenutno još nisu poznate. 

- Imamo određene promjene u odnosu na trenutak kad smo donijeli ovu uredbu i do njezina stupanja izvan snage, sigurno ćemo reagirati. Dogodio se znatan skok cijena nafte na svjetskim tržištima, što je dovelo u pitanje i marže. Te su marže na baznim gorivima koje smo ograničili već sad minimalne, u nekima i negativne, i zbog toga ćemo morati reagirati - rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na prošlotjednoj sjednici.

Podsjetimo, Vlada je od listopada prošle godine tri puta ograničavala cijene goriva zbog poremećaja na tržištu. Prvo je zamrznula cijene svih eurosupera na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna. Zatim se nakon mjesec uredba produljila, no cijena premium goriva nije više imala limit. Onda je uredba u prosincu stavljena potpuno izvan snage jer su cijene nafte na svjetskim tržištima počele padati.

Komentari