Vlasnik Domagoj Investa o propadanju: Država bez milosti, a nama nitko nije plaćao

Objavljeno: 23.12.2012. 17:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Nakon što smo objavili priču radnika Domagoj Investa i sestrinske tvrtke Krešimir Projekt, koji još uvijek čekaju zaostale plaće, od kojih su dvije iz 2010. godine, redakciji Varaždinskog tjednika javio se i Krešimir Bahunek, bivši direktor dviju tvrtki u stečaju. Kaže kako je tvrtku Domagoj Invest razvio praktički od nule.

Tvrtka se s godinama razvijala, ali zbog krize u građevinarstvu, Domagoj Invest, a kasnije i Krešimir Projekt postale su žrtve općeg gospodarskog sloma koji je zahvatio državu. Te su dvije tvrtke samo jedan od primjera kako su obrtnici i male tvrtke propali zbog neplaćanja investitora i naručitelja radova. Jer, država i Porezna uprava prema malima nisu imali milosti.

- Domagoj Invest osnovan je 1994. godine, gotovo bez kapitala, a prvim pozajmicama kupljena je minimalna oprema i zaposleno pet radnika. Do 2007. godine došli smo do 48 zaposlenih, imali smo više od 40 strojovodnih jedinica. Oko 20 posto radova izvodili smo u županiji, a ostatak u cijeloj Hrvatskoj. Izvodili smo radove na izgradnji cesta, parkirališta i sportskih terena, kao i radove na prometnoj signalizaciji te sanaciji klizišta i to za lokalne samouprave, HAC, HC i ŽUC - ispričao je Krešimir Bahunek.

Naručitelji nisu plaćali

Dok se Domagoj Invest razvijao, Bahunek je 2008. godine osnovao i Krešimir Projekt, sestrinsku tvrtku za projektiranje objekata niskogradnje. No, u to vrijeme već počinju problemi u Domagoj investu jer naručitelji nisu plaćali radove.

- Bili smo prisiljeni orijentirati se na suradnju s velikim građevinskim tvrtkama. No, osim investitora, odnosno tih velikih tvrtke, s plaćanjem su po dvije godine kasnili i gradovi i općine. Riječ je o ugovorima s jednom općinom u okolici Varaždina te o radovima na izgradnji trgovačkiog centra. Od jednog od tih ugovora do danas nismo dobili plaćeno ni kune - kaže Bahunek. Te je godine naplata potraživanja potpuno stala, a Porezna uprava blokirala je račun tvrtke u listopadu 2010.

Također, i četiri investirora Domagoj Investa u to su vrijeme bila blokirana i otišla u stečaj.
- Bio sam najsretniji kad sam mogao isplatiti plaće i zaista sam vjerovao da se možemo izvući. No, tvrtke su postale žrtve opće krize, a sad ispaštaju radnici koji nisu ništa krivi - zaključio je Bahunek.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U VARAŽDINSKOM TJEDNIKU

Komentari