Vrijednost Poduzetničkog impulsa za 2015. je gotovo 4,4 milijarde kuna

Objavljeno: 19.02.2015. 14:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Vlada RH

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Program poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu "Poduzetnički impuls 2015." vrijedan gotovo 4,4 milijarde kuna.

Ukupno planirana sredstva ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa su 4,37 milijardi kuna, pri čemu je za izravne bespovratne potpore poduzetnicima i obrtnicima predviđeno 3,93 milijarde kuna. Najniža potpora poduzetnicima unutar programa je 10 tisuća, a najveća 15 milijuna kuna.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naglasio je da se radi o setu mjera koje Vlada objedinjuje svake godine u program koji pomaže da se u Hrvatskoj lakše posluje. Pojasnio je da se njime potiče poduzetništvo i obrt kroz dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije, kao i lakši pristup financiranju, odnosno jednostavnije i jeftinije kreditiranje te jamstva koja poduzetnicima omogućavaju dobivanje kredita uz manje opterećenje hipotekama.

- Ovim programom također se potiče internacionalizacija poslovanja, odnosno nastupi poduzetnika na sajmovima. To nam je posebno bitno s obzirom na rast izvoza malih i srednjih poduzetnika zadnjih godina, da im još više omogućimo prezentacije i na stranim tržištima, kako bi ostvarili dobre rezultate - rekao je ministar Maras.  

Programom se potiče i obrazovanje koje je ključ kvalitetnog poduzetništva i obrta, zatim ulaganja u istraživanje i razvoj te ulaganja u poduzetničku infrastrukturu u suradnji s lokalnim jedinicama, ali i tvrtkama, kojima se  omogućuje razvoj poduzetničkih zona i inkubatora, kako bi tvrtke koje se osnivaju imaju mogućnost djelovati u povoljnijim uvjetima.

Ministar poduzetništva i obrta čekuje da će unutar programa biti podijeljeno 1.300 potpora te je istaknuo kako je većina sredstava osigurana iz EU-ovih fondova.

- Najviši iznos potpore bit će 15 milijuna kuna, a najniži 10.000 kuna, a očekivan broj potpora je 1.300. To su značajne vrijednosti. Već 2012. godine dogovorili smo se da idemo sa što višim iznosom potpore, jer smo svjesni da je smisleno dati potporu onom projektu koji se može do kraja financirati i provesti - istaknuto je na današnjem predstavljanju Poduzetničkog impulsa 2015.

Ovogodišnji program sastoji se od tri programska područja. Za prvo, "Mikro i malo poduzetništvo i obrt, istraživanje i razvoj i poduzetničko okruženje" predlaže se iznos od 119 milijuna kuna.

Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s planiranih 3,89 milijardi kuna.

U treće programsko područje "Lakši pristup financiranju" Ministarstvo obrta i poduzetništva planira uložiti 369,7 milijuna kuna.

Prvi natječaji za programe počinju već u ožujku. U sustavu dodjele potpora veći naglasak je na učinkovitosti javnih sredstava, dakle na manjem broju potpora, ali veće prosječne vrijednosti. Sustav je usklađen s načinom i uvjetima korištenja sredstava iz fondova EU, putem informativnih kampanja i terenskih radionica još se više unaprjeđuje transparentnost i veća vidljivost natječaja te se unaprjeđuje sustav praćenja i procjene učinaka dodijeljenih sredstava.

Komentari