rastemo, ali ne svi

Vrtoglavi skok neto dobiti poduzetnika Varaždinske županije za 380 posto - ali plaće i dalje ispod prosjeka

Objavljeno: 19.06.2017. 08:29

Zadnja izmjena: 19.06.2017. 08:30

Foto: Arhiva

Na ljestvici hrvatskih županija poduzetnici iz Varaždinske lani su se po ostvarenoj neto dobiti popeli za čak sedam mjesta prema vrhu. Bili su sedmi, a godinu prije 14. Kako je objavila Financijska agencija, neto dobit poduzetnika Varaždinske županije prošle je godine, u odnosu na prethodnu, povećana za 380,5 posto.

Iznosila je ukupno nešto više od 611 milijuna, a godinu prije 161 milijun kuna. Po ostvarenoj neto dobiti ispred Varaždinske je Karlovačka županija sa 617 milijuna kuna, a iza nje Međimurska s 533 milijuna kuna koja je i lani bila osma. Inače, Varaždinska županija popela se na ljestvici za sedam mjesta i bio je to najveći skok prema gore, dok se najveći pad u neto dobiti dogodio u Koprivničko-križevačkoj županiji koja je za sedam mjesta skliznula prema dolje, sa 6. na 13.

Koristi li dobit svima ili samo nekima

Prema definiciji dobit ili profit direktno označava razliku između prihoda i troškova. Prihod mora biti veći od troškova, jer u protivnom dolazi do gubitka. Neto dobit poduzetnika Varaždinske županije pokazuje da su u globalu bili dobri gospodari. Kako će se, pak, s dobiti raspolagati, druga je priča. Reinvestira li se, postepeno dolazi i do razvoja ne samo pojedinog poduzeća već i zajednice u cjelini, kroz nova radna mjesta, tehnološki unapređenu proizvodnju i tako redom. Sve u svemu, jača gospodarska matrica. Tim putom idu, zasigurno, i poduzetnici Varaždinske županije, no hoće li se tempo ubrzati, pokazat će vrijeme. Za sada, u ukupno ostvarenoj neto dobiti hrvatskoga poduzetništva udjel poduzetnika iz ove županije je 2,5 posto. Neznatno, da bi se bolje živjelo, no, obećavajuće. Inače, više od 70 posto neto dobiti ostvarili su poduzetnici u trima županijama: Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji, u kojima sjedište ima više od 55 tisuća odnosno 48 posto svih poduzetnika u Hrvatskoj! Varaždinska nije među njima. Trebalo bi joj barem duplo više poduzetnika. A nije da ih ne bi moglo biti!

Nisu svi poslovali s dobiti

Kako to obično i biva, nije svima prošla poslovna godina donijela dobit. Bilo je i onih koji su završili s gubicima. No, ukupno gledajući, svorena dobit bila je veća od gubitaka, pa je godina završila u dobrom plusu. Prema podacima FINA-e, poduzetnici Varaždinske županije lani su ostvarili dobit nešto veću od milijardu kuna, a istodobno gubitak razdoblja u poduzetništvu iznosio je 456 milijuna kuna. Oduzme li se gubitak od dobiti, dolazi se do onih 611 milijuna kuna pozitive ukupnoga poslovanja i uspona poduzetništva ove županije za čak sedam mjesta. No, po gubitku razdoblja bila je na visokom osmom mjestu, dok je susjedna Međimurska bila na 14., a Koprivničko-križevačka na 16. mjestu županijske ljestvice. I dok nekima, srećom, dobro ide, ima i onih koji lutaju i ne nalaze put iz gubitaka. Dobit je, naime, oko 500 milijuna veća od gubitaka, a to, nema sumnje, usporava ukupni razvoj.

Po ukupnom prihodu i nadalje sedmi

Put do dobiti vodi kroz prihode i rashode. Podsjetimo, ukupni prihod pokazatelj je opsega poslovne aktivnosti, a poduzetnici Varaždinske županije lani su prihodovali na domaćem ili inozemnom tržištu ukupno 23,5 milijardi kuna, što je oko 870 milijuna ili nominalno 3,9 posto više nego godinu prije. Po ukupnom prihodu poduzetnici ove županije i nadalje su sedmi. Ispred njih su oni iz Osječko-baranjske, a iza njih poduzetnici iz Vukovarsko-srijemske županije. Poduzetnici iz susjedne Međimurske županije su na rang ljestvici ukupnih prihoda na devetom mjestu s prihodovanim 12,8 milijardi, a oni iz Koprivničko-križevačke na 13., uz ostvaren prihod od  10 milijardi kuna, U ukupnom prihodu hrvatskoga poduzetništva udjel Varaždinske županije je 3,7 posto, kakav je bio i godinu prije.

Deveti po broju poduzetnika, ali šesti po zaposlenima

U Varaždinskoj županiji lani je poslovalo 3.488 poduzetnika ili njih  286 odnosno 8,9 posto više nego godinu prije. Po broju poduzetnika pripada joj deveto mjesto na rang ljestvici hrvatskih županija. Naime, u ovoj županiji koncentrirano je tri posto od ukupnoga broja hrvatskih poduzetnika, a to je udjel s kojega se ne miče već više godina. Ispred nje je Dubrovačko-neretvanska županija s 3.783 poduzetnika, a iza nje Međumurska s 2.983 poduzetnika. No, po broju zaposlenih Varaždinska županija je na šestom mjestu, odmah iza Istarske koja je među poduzetnički najjačima. Poduzetnici Varaždinske županije lani su zapošljavali ukupno 40.519 radnika ili 2.337 više nego godinu prije. Po broju zaposlenih u hrvatskom poduzetništvu udjel Varaždinske županije je 4,7 posto, a Istarske od koje je odvaja jedno mjesto 5,7 posto s ukupno oko 48 tisuća zaposlenih u poduzetništvu. Susjedna Međimurska je na osmom mjestu s oko 27 tisuća zaposlenih.

Kako se poslovalo u hrvatskom poduzetništvu

Nakon što smo vidjeli gdje smo po poduzetništvu  u odnosu na druge županije, zavirimo i u ukupne rezultate. Prema podacima FINA-e, hrvatski poduzetnici  - obveznici poreza na dobit, izuzev banaka, osiguravajućih društava i drugih financijskih institucija, njih 114. 483, lani su imali 853. 979 zaposlenih  ili 5,2 posto više nego godinu prije. Ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 633 milijarde kuna, ukupni rashodi od 602 milijarde te 24 milijarde kuna neto dobiti. Dobit razdoblja u iznosu od 38,7 milijardi kuna ostvarilo je 76. 546 ili 66,9 posto poduzetnika, dok je nešto više od trećine iskazalo gubitke ukupne vrijednosti 14,7 milijardi kuna. Uglavnom, po županijama je godina završila u pozitivi, a jedino su poduzetnici u Šibensko-kninskoj županiji poslovali  s gubitkom. U novu dugotrajnu imovinu, kao pokretača razvoja,  investiralo je oko 10 posto hrvatskih poduzetnika i to ukupno 25,2 milijarde kuna, što je povećanje od 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.135 kuna, a to je realno povećanje od 2,8 posto. Varaždinska županija, nažalost, u tom je dijelu na dnu hrvatske ljestvice i ispod prosjeka

Komentari