Vulkanland - primjer kako do odličnih rezultata

Objavljeno: 07.02.2011. 13:16

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -

U okviru provođenja projekta DIRECT (Razvoj ruralnih zajednica Varaždinske županije), na kojem su partneri Varaždinska županija i Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA), delegacija Varaždinske Županije boravila je na radnom studijskom putovanju u regiji Vulkanland savezne države Štajerske na jugoistoku Austrije.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Dragutin Vincek smatra kako je austrijski primjer izvrstan prikaz veze između različitih aktera u sveobuhvatnom procesu ruralnog razvoja koji koristi kako uključenima, tako i široj regiji.

- Ova posebna regija nositelj je velike vizije i modela dobre prakse za mnoge druge pa tako i za našu županiju. Njihova filozofija života usko je povezana s prirodom, poljoprivredom, gospodarstvom i međusobnom suradnjom, a njihov rad je stil života - istaknuo je Vincek.

Dodao je kako je primjer Vulkandlanda, odnosno gradnje identiteta na jedan objedinjeni način dokazuje kako se kroz definiranje vizije, otvaraju tisuće različitih načina ostvarivanja ciljeva, prvenstveno kroz inovativnost samih ljudi.

- Nikome se ne diktira model i način razvoja, a ovdje nema mjesta politici na način da svaki projekt započinje i završava izborima - zaključio je Vincek.

Posjetom je također bio zadovoljan direktor AZRA-e Josip Borak.

- Ovo je dobar primjer kako se s jasnom vizijom i napornim radom, mogu postići odlični rezultati. Na nama je da stečeno znanje primijenimo u izradi naše strategije ruralnog razvoja te se kasnije fokusiramo na same aktivnosti - istaknuo je Borak.

Sudionicima studijskog putovanja pružene su sve relevantne informacije o ruralnom razvoju naročito iz aspekta inovacija, društvenog razvoja i okoliša. U okviru radnog studijskog posjeta, delegacija je obišla brojne farme i tvrtke, a jedna od njih bila je i imanje obitelji Hofer u Halbenreinu gdje se bave uzgojem jedinstvenog štajerskog graha od kojeg izrađuju brojne proizvode od namaza, kolača, pa do čokolade.

Posjetila se i vinarija obitelji Klöckl, gdje se kakvoćom vina naročito ističu traminci. Posebno je zanimljiv bio posjet tvornici Zotter čokolade gdje se delegacija upoznala sa svim koracima proizvodnje čokolade od prženja kakaa pa do pakiranja, a svi su bili impresionirani paletom različitih okusa te u potpunosti ručnim postupkom proizvodnje.

Posjetila se i farma mlijeka obitelji Krenn gdje je prezentirana tradicionalna proizvodnja u kombinaciji s modernim tehnologijama za proizvodnju visoko kvalitetne palete proizvoda od mlijeka. Izuzetno je koristan bio i posjet tvornici sjemena za trave vlasnika, ujedno i gradonačelnika općine, koja se uz to bavi i sušenjem koštica od bazge, jagoda, trešanja i malina od kojih se pak rade ulje za farmaceutsku industriju. Osim toga, u okviru tvornice postoji i pogon za grijanje na biomasu kojim se grije 12 zgrada te 28 stanova u općini.

Inače, štajerski Vulkanland danas je primjer mnogim regijama zbog regionalne inicijative od 79 međusobno povezanih općina koje su si zadale cilj da uzajamnom suradnjom i poštovanjem principa održivog razvoja, vode računa o ekonomskom napretku regije, u čemu su, prema svim pokazateljima, i uspjele. Naime, pod zajedničkom marketinškom platformom 'vulkanska regija', kao znakom regionalne identifikacije i zaštite, općine su međusobno povezane u udruženje koje se brine o promicanje Vulkanlanda, a ovaj razvojni koncept rezultirao je brojnim uspješno realiziranim projektima, čime je znatno poboljšana ekonomska situacija u, nekada izuzetno siromašnoj i nerazvijenoj, regiji.

Osnovni cilj projekta 'DIRECT' jest izraditi strategiju koja će usmjeriti razvoj ruralnih područja Varaždinske županije te osigurati održivi razvoj i poboljšanje životnih standarda u ruralnim područjima Varaždinske županije. Vodeći partner na projektu jest konzultantska tvrtka iz Austrije Bluewaters Environmental Consultants, a partneri na projektu su Varaždinska županija te AZRA. Planirano vrijeme trajanja projekta jest 10 mjeseci, odnosno do kraja veljače 2011. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 54 tisuće eura.


Komentari