Za inovativne poduzetnike i start up-ove osigurano 25 milijuna eura

Objavljeno: 05.11.2015. 14:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Predstavljen je novi regionalni fond poduzetničkog kapitala ENIF (Enterprise Innovation Fund), izvjestilo je Ministarstvo poduzetništva i obrta. Riječ je o prvom fondu kojim se omogućava ulaganje u inovativne tvrtke u ranoj fazi razvoja.

Naime, “start – up” se razlikuje od klasične tvrtke jer ima visok potencijal za rast, a najčešće su to tvrtke koje prodaju softver. Ipak, prilikom osnivanja tvrtke se suočavaju s nedostatkom kapitala i financijskih sredstava za početna ulaganja.

U fondu je već spremno 25 milijuna eura, a do kraja godine taj će iznos biti ciljanih 40 milijuna. Uz nadležna tijela Europske unije, države sudionice ulažu sredstva u fond pa je tako Hrvatska osigurala 2 milijuna eura.

Godišnje se nadaju da će dobiti 800 prijava, a “cilja” se na tehnološke tvrtke u osnivanju ili ranoj fazi razvoja u vlasničkom udjelu od 25 do 49%. Pojedinačno će ulaganja biti od pola do 1,5 milijuna eura. Premda natječaj još nije objavljen, nema razloga da poduzetnici s dobrim idejama već sad ne počnu pripremati projekte...

Komentari