Za kukuruz 80, a za vinograde 1170 kuna po hektaru

Piše: evz/vlm

Objavljeno: 14.07.2011. 11:54

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Ako je seljak upisan u Upisnik, premije uz subvenciju Ministarstva te županije, grada ili općine mogu biti i upola manje.

Nakon olujnog nevremena koje je u ponedjeljak navečer zahvatilo rubne dijelove Zagorja uz granicu sa Slovenijom, mnogi Zagorci postavljaju pitanje o učinkovitosti protugradne obrane, posebno kada se zna da se rakete ne smiju ispaljivati iznad Slovenije. Iako se nekoliko sati prije nevremena djelovalo prizemnim generatorima i na uskome području ispaljeno je 150 raketa, ništa Zagorcima nije pomoglo kada je naišao tučonosni oblak dugačak 20-ak kilometara.

Postavlja se, stoga, pitanje trebaju li se Zagorci više okrenuti osiguranju svojih nasada i usjeva jer vrlo je malo onih koji to čine. Kolike zapravo stoji takvo osiguranje, jedino subvencionirano osiguranje u Hrvatskoj?

Za osiguranje kukuruza od tuče, požara i udara groma na području Kraljevca na Sutli ili negdje drugdje u Zagorju, uz očekivani prinos od 8500 kilograma po hektaru te otkupnu cijenu od 0,8 kuna za kilogram, premija je 80 kuna za hektaru. Za osiguranje vinograda, uz očekivani prinos od 7500 kg po hektaru te otkupnu cijenu od 2,8 kuna za kilogram, premija će biti 1170 kuna za hektar – kaže Iris Urem te dodala da Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva ove iznose premije subvencionira sa 25 posto premije, a i županije, općine i gradovi uključuju se u sufinanciranje s maksimalno 25 posto, pa ti iznosi mogu biti za seljake i upola manji. Dodatno se daju i popusti na premiju, ovisno o broju ugovorenih osiguranja. Uvjet za korištenje poticaja za osiguranje usjeva i višegodišnjih nasada jest taj da je podnositelj upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Inače, općine u kojima je proglašena elementarna nepogoda jučer su počele primati prijave o šteti. Štete će se moći prijaviti radnim danom sve do 18. srpnja, a u Kraljevcu na Sutli za sve vikendaše uveli su i dodatni termin, subotom od 8 do 12 sati. Za prijave vlasnici parcela moraju donijeti posjedovni list te u svojoj prijavi navesti što je i u kojim količinama uništeno, a nakon toga će na teren izaći procjenitelji.

Nakon što je još prekjučer zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić proglasio elementarnu nepogodu za općine Kraljevec na Sutli i Kumrovec te grad Klanjec, jučer je nakon uvida u stanje na usjevima i višegodišnjim nasadima proglasio elementarnu nepogodu i za općinu Zagorska Sela.

Komentari