a i broj obrtnika raste

Za projekt Poduzetničkog fonda Grada Varaždina u ovoj godini osigurano 400 tisuća kuna

Objavljeno: 30.06.2017. 12:33

Zadnja izmjena: 30.06.2017. 12:47

Foto: Jelena Pintar

Grad Varaždin nastavlja s projektom "Poduzetnički fond Grada Varaždina", a ove su godine bespovratna sredstva veća nego što su bila u protekle tri. Od 4. srpnja na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina biti će objavljen Javni poziv obrtnicima i poduzetnicima koji će imati rok od mjesec dana da prikupe dokumentaciju i da se prijave.

Danas je u Gradskoj vijećnici održana konferencija na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Ivan Čehok, zamjenik Zlatan Avar i Goranka Grgić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju. Ovo je četvrta godina za redom u kojoj Grad Varaždin pomaže obrtnicima i poduzetnicima kroz bespovratne financijske potpore. U Fondu je osigurano 400.000 kuna dok je prošle godine bilo podijeljeno 194.500 kuna na 30 obrtnika i poduzetnika.

- Najbitnije je da poduzetnici i obrtnici nemaju dug prema državi i Gradu Varaždinu, dokumenti koje je potrebno prikupiti su izjave o nepostojanju dvostrukog financiranja, za što će utrošiti sredstva, posebno će se bodovati vlasnici trgovačkih društava ili obrta koji su žene, invalidi i branitelji. Za poslovanje je dobro došla svaka pomoć pogotovo zato što su to bespovratna sredstva, a nakon što iskoriste sredstva potrebno je samo dostaviti jedno izvješće Gradu. Da će im to zaista puno značiti govori i činjenica da su nam se obrtnici i poduzetnici u posljednjih 6 mjeseci javili i pitali hoće li se ovaj projekt i dalje nastaviti. - rekla je Goranka Grgić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju.

Za što se koristi ova potpora

Riječ je o potporama trgovačkim društvima i obrtnicima za: ishođenje dokumentacije potrebne za otvaranje obrta ili trgovačkog društva (troškovi javnog bilježnika, procjena nekretnina, razne dozvole, police osiguranja, projektno tehnološka dokumentacija, poslovni plan), uređenje poslovnog prostora (građevinski, instalacijski i radovi unutrašnjeg uređenja), nabavku opreme za osnovnu djelatnost obrta ili trgovačkog društva, izradu poslovnog plana, bankarske usluge za obradu kredita, troškove uvođenja sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, izradu web stranice te tiskanje promotivnih materijala, dopunska izobrazba vezana za osnovnu djelatnost te informatičko obrazovanje, sudjelovanje na domaćim i inozemnim sajmovima, sudjelovanje na radionicama i seminarima o edukaciji za pripremu projekata.

Broj obrtnika u Varaždinu raste

Kakva je situacija po pitanju obrtništva danas u Varaždinu, s obzirom da je puno obrta zatvorilo svoja vrata Grgić kaže:

- Broj obrtnika i poduzetnika u odnosu na 2015. godinu je rasao. Imali smo ih 1686 u 2015. godini, a u 2016. godini imamo 1836 prema podacima FINE i s kojima mi trenutno raspolažemo. Broj se povećava i ipak se osjeća kako pomalo izlazimo iz te krize koja nažalost predugo traje. Biti će još dodatnih mjera s kojima će se ići prema poduzetnicima, a mi ćemo nastaviti dijalog s njima i pokušati osluškivati njihove potrebe u okvirima i granicama koje Grad ima.

Iznosi potpore će se kretati od 8 tisuća pa do 15 tisuća kuna po poduzetniku ili obrtniku, ovisno o prikupljenim bodovima. Kriteriji za bodove će također biti objavljeni u Javnom pozivu na stranicama Grada Varaždina kao i rezultati dodjele financijske potpore. Cilj ovog projekta jest poboljšati gospodarsko stanje, poticati poduzetništvo i obrtništvo, očuvati radna mjesta, povećati broj zaposlenih te stvoriti uvjete za redovno i normalno odvijanje gospodarskih aktivnosti.

 

Komentari