Za varaždinske poduzetnike oformljen kreditni fond od 20 milijuna kuna

galerija-images/pbz_grad vz

Objavljeno: 29.08.2014. 15:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Suradnja između Grada Varaždina i Privredne banke Zagreb i dalje se nastavlja u projektu kreditiranja domaćih poduzetnika i obrtnika, a ove godine oformljen je kreditni fond od 20 milijuna kuna.

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici danas je potpisan novi ugovor između Grada Varaždin i Privredne banke Zagreb, a potpisali su ga gradonačelnik Goran Habuš i predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka.

Kako je rečeno na konferenciji za medije nakon potpisivanja novog ugovora, cilj projekta je stvoriti dugoročnu pretpostavku za razvoj gospodarstva.

Vjerujemo u kvalitetu ljudi i okruženja u Varaždinu i Varaždinskoj županiji stoga smo upravo ovdje razvili model koji će pomoći da se etablira lokalno poduzetništvo, koji stvara dugoročnu korist – naglasio je Božo Prka.

U roku od mjesec dana Grad Varaždin će raspisati Javni poziv za kredite iz ove linije, a korisnici kredita mogu biti poduzetnici i obrtnici, državljani Republike Hrvatske, koji ulažu ili imaju sjedište na području Grada Varaždina. To su mala i srednja trgovačka društva, obrti, slobodna zanimanja (odvjetnici, javni bilježnici, geodeti, liječnici, stomatolozi i ostala slobodna zanimanja) te ustanove koje obavljaju poduzetničku djelatnost i zadruge.

Prednost prilikom odobravanja kredita imat će poduzetnici koji obavljaju proizvodne djelatnosti, ulažu u nove tehnologije, zadržavaju broj radnih mjesta ili otvaraju nova radna mjesta. Krediti će se davati u visini od  50 tisuća kuna do 1,5 milijuna kuna. Rok otplate je od 18 do 72 mjeseca, ovisno o namjeni.

Zahvaljujući suradnji Grada i PBZ-a, korisnici kredita iz ove linije kamatu će plaćati u visini tromjesečnog EURIBOR uvećano za 5,35 postotnih poena, što je trenutno 3,05 posto.

Željeli smo kao grad dobiti mogućnost utjecanja na poduzetničku klimu, da sačuvamo postojeća radna mjesta, ali i da omogućimo nove investicije i novo zapošljavanje. Zato smo donaciju od 1,5 milijuna kuna uložili kao subvenciju kamatnih stopa našim sugrađanima poduzetnicima, čime smo za njih osigurali daleko najpovoljnije kredite na tržištu – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Zahvaljujući ovakvoj suradnji Grada Varaždina i PBZ-a, 2012. godine je ostvarena prva kreditna linija s fondom  od 15 milijuna kunan i jednako povoljnom kamatom, a sredstva je iskoristilo 40 varaždinskih obrtnika i poduzetnika.

{gallery}pbz_grad vz{/gallery}

Komentari