"Zajedno do EU fondova" u Varaždinu: Ministri predstavili mogućnosti ulaganja

galerija-images/ministri turist 2015

Objavljeno: 22.04.2015. 16:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Nikola Kokotec

Ministri Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović sudjelovali su na današnjem predstavljanju kampanje "Zajedno do Eu fondova" što je održana u Varaždinu, u hotelu Turist.

Kroz uvodne prezentacije, mogućnosti europskih strukturnih i investicijskih fondova te panel diskusiju, varaždinskim su gospodarstvenicima, poduzetnicima, gradonačelnicima i načelnicima predstavljene mogućnosti i što se želi postići ulaganjima iz EU fondova.

- Hrvatskoj je u financijskom razdoblju 2014.-2020. na raspolaganju više od 80 milijardi kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Nikad dosad naša zemlja nije imala toliko sredstava za ulaganje u rast i razvoj. Prvenstveni cilj Vlade je osigurati tim ulaganjima posao za što više hrvatskih građana, osnažiti gospodarstvo, smanjiti rizik od siromaštva i postići ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske - istaknuo je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Grčić je naglasio kako su mnogi projekti spremni i u fazi pokretanja, a osobito važan za ovaj kraj je projekt Piškornice.

- Danas sam govorio o gomili projekata koji ne samo da su spremni, nego su pokrenuti. I u vodoopskrbnoj infrastrukturi, dakle komunalnoj, i u području prometa te u području gospodarenja otpadom. Ono što je najvažnije za ovaj kraj, sjever Hrvatske, jest da za par mjeseci kreće javni natječaj za početak projekta "Piškornica", centralnog sustava gospodarenja otpadom za sve četiri sjeverne županije - rekao je Grčić.

Iz područja zaštite okoliša osigurana je 21 milijarda kuna, a ministar Zmajlović je naglasio kako je vrlo važno gospodarenje otpadom.

- Imamo priliku iskoristiti tu 21 milijardu kuna te da očuvamo našu Hrvatsku, da bude čista. Svaka ta kuna ide u održivi razvoj, što znači da osiguravamo stabilan i dugoročno održivi rast, a da pritom smanjujemo pritisak na okoliš. Gospodarenje otpadom je danas zapravo pitanje gospodarenja resurima - rekao je ministar Zmajlović i dodao da se išlo u racionalizaciju centara za gospodarenje otpadom i da te tvornice budu projektirane na temelju ključnih kapaciteta.

- To znači da je optimalno postavljeno, da građanima bude cjenovno pristupačno, a da s druge strane imamo kvalitetnu obradu otpada kroz takvo postrojenje - istaknuo je Zmajlović.

U Varaždinu su predstavljene i druge mogućnosti ulaganja iz EU fondova, posebice za ruralni razvoj i poljoprivredu, održiv razvoj i čist okoliš, bolju prometnu povezanost, zapošljavanje, regionalni i urbani razvoj, prirodnu i kulturnu baštinu te socijalnu infrastrukturu.

Uspješne projekte s područja Varaždinske županije predstavili su Josip Barulek, direktor tvrtke Gastrocom i Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka Varaždin. Barulek je predstavio projekt „Rekonstrukcija postojećeg i dogradnja novog hotela „Park“ 4* u Varaždinu“, dok je Petrović prisutnima predstavio projekt „Izrada projektne dokumentacije za Tehnološki park II Varaždin“.

{gallery}ministri turist 2015{/gallery}

Komentari