velika analiza

Nezaposlenost u našoj županiji najmanja ikad, a nekad posla nije bilo za grad veličine Ivanca

Najveći broj nezaposlenih osoba bio je 2002. godine, iza čega je uslijedio građevinski "boom", dok je najmanje nezaposlenih bilo 2021. godine, unatoč pandemiji koja je prethodila...
Objavljeno: 05.11.2022. 08:45

Zadnja izmjena: 05.11.2022. 08:45

Broj nezaposlenih osoba u Varaždinskoj županiji u posljednjih 20 godina nikad nije bio manji, a sve je izraženiji i trend zapošljavanja strane radne snage, zbog čega Varaždinski ured HZZ-a zaprima peti najveći broj zahtjeva za boravak i rad stranih radnika u Hrvatskoj.

  • Najmanje nezaposlenih ikad - Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za Varaždinsku županiju, 2021. godine prijavljeno je 2.462 nezaposlenih osoba, što je najmanje nezaposlenih ikad te gotovo pet puta manje nego 2000. godine kada ih je bilo prijavljeno 12.338, što je gotovo ekvivalentno broju stanovnika dva najveća grada nakon Varaždina - Ivanca ili Novog Marofa.

  • Najgore 2002. i 2013. - Najveći broj nezaposlenih osoba bio je 2002. godine, iza čega je uslijedio građevinski "boom", dok je najmanje nezaposlenih bilo 2021. godine, unatoč pandemiji koja je prethodila. Tijekom recesije, u razdoblju od 2009. do 2015., najviše nezaposlenih bilo je 2013. kada je posao također tražio broj ljudi otprilike koliko danas Novi Marof ima stanovnika, njih 11.035.

  • Prosjek - U posljednjih 20 godina, prosječni broj nezaposlenih na području Varaždinske županije bio je 8.860 osoba, što bi činilo grad veličine Ludbrega.
  • Stranaca jedna manja općina - Također, HZZ je u svojem godišnjem izvještaju nedavno objavio kako je u 2021. godini podneseno 3.027 zahtjeva za dozvolu za boravak i rad za područje Varaždinske županije. Pri tome, izdane su radne dozvole za 1.754 radnika što sačinjava općinu veličine Ljubešćica, dok su ostali zahtjevi ili odbijeni ili su im radne dozvole obustavljene ili su primjerice, još na čekanju. 

  • Bosna, Srbija, Nepal... - Od stranaca koji su zatražili dozvolu za rad u Hrvatskoj, najviše ih dolazi iz Bosne i Hercegovine, zatim Srbije, Nepala, Filipina, Ukrajine, Kosova, Indije, Brazila, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore, Turske, Uzbekistana, Bangldeša, Gruzije, Kirgistana, Rusije, Šri Lanke, Tajlanda, Kine, Moldavije, Kube, Nigerije, Pakistana, Perua, Tadžikistana i Vijetnama.
  • Elektroinstalateri, vozači... - Tri najčešća zanimanja koja su se tražila u zahtjevima za dozvolu za boravak i rad su elektroinstalater, vozač teretnog vozila s prikolicom i elektromonter.

Komentari