Zbog krize 75 obrtnika manje na ivanečkom području

Nedeljko Črepinko, predsjednik udruženja

Objavljeno: 03.10.2014. 16:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

Na osnovu inicijative Ministarstva za obrt i poduzetništvo, a u smislu rasterećenja obrtnika i poduzetnika od raznih parafiskalnih nameta Udruženje hrvatskih obrtnika Ivanec organiziralo je sastanke sa svojim članovima – obrtnicima organiziranih po Cehovima.  

Tom prilikom istaknuti su svi problemi s kojima se obrtnici u svojem redovnom poslovanju susreću, prikupljene su njihove primjedbe i objedinjeni njihovi prijedlozi za poboljšanje trenutne poslovne klime.

- Od početka velike ekonomske krize, naše Udruženje (koje teritorijalno pokriva Gradove Ivanec, i Lepoglavu, te Općine Bednju, Donju Voću, Klenovnik i Maruševec) evidentirano je 75 obrtnika manje, te se trend odjava obrta i dalje nastavlja. U cilju zaustavljanja tog negativnog trenda, obrtnici su iznijeli niz prijedloga koji bi mogli  djelomično utjecati na njihovo rasterećenje i  na poboljšanje njihovog poslovanja. Svoje aktivnosti u realizaciji tih prijedloga usmjerili su na svoje Gradove, odnosno Općine u kojima posluju - objašnjava u svom dopisu nadležnim općinama Nedeljko Črepinko, predsjednik udruženja.

Ivanečki obrtnici upozoravaju da se porez na tvrtku jako razlikuje od općine do općine, a također skrenuli su pažnju da sve lokalne jedinice područja na kojem djeluje ovo Udruženje imaju određen maksimalni iznos porez na potrošnju. Mjesta za rasterećenje Udruženje hrvatskih obrtnika Ivanec vidi i u Komunalnim naknadama i naknada za uređenje voda, Naknadi za korištenje gradskog-općinskog zemljišta te traže i pravedniju realnija raspodjela sredstava turističkih zajednica.

Obrtnici su u svojoj raspravi posebno ukazali na mogućnost da gradovi i općine pomognu svojim obrtnicima angažiranjem istih na izvođenju određenih radova na njihovom području.

Obrtnici su pokrenuli i inicijativu smanjenja ostalih para-fiskalnih nameta koja su pod ingerencijom državne vlasti.

   

Komentari