Horoskop za Svibanj 2017.


Posao: Nije samo ljubav ono što će sjajno krenuti u kolovozu 2017. godine, nego i novac! Ista ta Venera, sada u dobrom odnosu s Velikom Srećom - Jupiterom, vlada jednom kućom financija Ovna, a drugom vlada Mars. Budući da Sunce i Mars prave lijep trigon sa Saturnom (vladarem kuće karijere Ovna), uspjeh vam dolazi i podiže vas na ljestvici vođa, možda. Najviše uspjeha ostvarit će oni koji se bave umjetnošću, podučavanjem i sportom, ali uspješni možete biti i u drugim granama. Kolovoz je sjajan mjesec za promociju, za pokazivanje talenta, sebe u punom sjaju, usluga i proizvoda.

Ljubav: Tijekom kolovoza za Ovnove je ljubav ime igre i glavno polje života na kojem će se odvijati velike stvari. Prije svega, zbog Jupitera (smještenog u kući parova Ovna) i Venere (vladara te kuće i općenito simbola ljubavi) sada postoji posebna veza i uz recepciju tih dviju planeta stvaraju se odlične okolnosti i događaji. Zatim, zbog Sunca i Marsa koji svu energiju ulažu u to, sva strast i žudnja pokreću kuću ljubavi Ovna. Kupidon i njegove strelice čekaju vas na svakom koraku ili vas zove zavodljiva Afrodita da kušate što vam nudi iz svog kaleža. Otpor je uzaludan.

Zdravlje: Puni ste energije i zanosa i zaista morate naći nešto da izbacite višak energije. vježbajte! S druge strane, retrogradan Merkur u kući bolesti Ovna kaže da nije loša ideja da sada obavite kontrolu i pretrage za poteškoće koje imate. Osjetljivi su dišni i živčani sustav.

Savjet: Dom učinite komfornijim ili ljepšim! 

Posao:  S Jupiterom u kući posla Bika, profesionalne prilike i entuzijazam može donijeti uspjeh tijekom kolovoza 2017. godine. Vladar kuće posla Bika, Venera, naglašava koliko su važne informacije i komunikacija. Moguća su češća putovanja, puno sastanaka i pregovora. Mogli bi postaviti nove intelektualne ciljeve ili upisati kakav tečaj, otići na seminar, održati govor, prezentirati nešto i slično. Naravno, bit ćete usmjereni na financije, ali htjet ćete vidjeti plodove svog rada ili bi mogli investirati u nešto ili dobiti financijsku podršku obitelji.

Ljubav:  Kolovoz 2017. godine može donijeti neka pitanja o vezama ili ta pitanja mogu doći u paketu s neobičnim događajima. Retrogradan Merkur nalazi se upravo u kući ljubavi Bika i stvara određenu nestabilnost, zbrku ili lakomislenost. S druge strane, možda ćete više razmišljati o seksualnosti, istraživati i eksperimentirati. Mars, vladar kuće parova Bika usmjerava interes prema  obitelji, domu i vlasništvu. Mars je blizu pomrčine Sunca 21. kolovoza 2017. godine i oko tog datuma stvari se mogu odvijati na neočekivan način. 

Zdravlje: Kolovoz je mjesec kušnji za Bikove, kako u poslu, tako i u privatnom životu. Čini se da nećete moći naći unutarnji mir i sigurnost koja vam je tako draga. Nemir i buka koje ćete svakodnevno proživljavati stvaraju nesklad. Tome možemo dodati emotivnu uznemirenost, uglavnom povezano s roditeljima ili s djecom. Većih poteškoća ne bi trebalo biti, ali pripazite i ne pretjerujte u ničem!

Savjet: Nemojte se upuštati u financijska nagađanja ili pasti na ideju lake i brze zarade!

Posao: Ono najbolje i dalje je vaša kreativnost. Promoviranje vaših talenata, proizvoda i usluga i dalje je pod zaštitom Velike Sreće, Jupitera. S Neptunom u vašoj kući karijere nije lako ostvariti ciljeve kada i kako želite, ali dobar položaj vladara te kuće uvijek donosi spas u svakoj situaciji, čak i u zadnjoj minuti. Mars, vladar kuće posla i obaveza Blizanaca nalazi se u vašoj 3. solarnoj kući i govori o putovanjima i susretima, pregovorima, sastancima, komunikaciji i intelektualnim ciljevima, ali i o vještinama i spretnosti. Novca vam neće nedostajati, imat ćete čak i sreće s dobicima. Poteškoće su moguće s domom i vlasništvom.

Ljubav: Kolovoz 2017. godine ne donosi vam puno novosti kada se radi o ljubavi i bračnom životu. Ako ste već u vezi, okolnosti će pripomoći učvršćenju odnosa, čak iako je bilo nekakvih problema. Iza osjećaja naći ćete obostrane interese, bilo da se radi o društvenim ili financijskim. Venera, planeta ljubavi i parova nalazi se u kući novca Blizanaca. Vladar vašeg znaka, Merkur, je retrogradan i u vašoj 4. solarnoj kući i najviše interesa pokazat će prema obitelji i domu. Ako niste u vezi i tražite vezu koja će vam nuditi emotivnu i materijalnu sigurnost, mogli bi ju naći.

Zdravlje: S Marsom i pomrčinom Sunca u kući putovanja Blizanca suočit ćete se s čitavim nizom poteškoća povezano s prijevozom, ali postoji mogućnost nezgoda, čak i ako pješačite! Pazite kako koristite oštre i opasne predmete! Mogli bi biti i nestrpljivi, razdražljivi i smeteni. Zbog toga što je Merkur retrogradan, vaše tijelo je osjetljivije i zato se dobro pobrinite za sebe.

Savjet: Iskoristite svoje sposobnosti i izražavajte se na diplomatski način!

 

Posao: Kolovoz 2017. godine donosi više događanja na financijskom polju. U kući novca Raka nalaze se Mars i Sunce, koji donose puno energije i isto tako, tamo se događa pomrčina Sunca koja donosi neočekivane događaje. Promjene koje pomrčina donosi su uglavnom pozitivne i povezuje zaradu sa suradnjama, idejama, informacijama, putovanjima ili komunikacijom. Postoji i rizik koji se može izbjeći ako ne donosite nagle odluke i ako smislite financijsku strategiju. Ostvarenje boljih prihoda bit će motivacija za aktivnosti na profesionalnom polju. Potreba da posao koji radite postane profitabilniji vodi vas prema nekim promjenama ili obnovi o kojoj razmišljate već neko vrijeme.

Ljubav: Tijekom kolovoza 2017. godine Venera, planeta ljubavi i senzualnosti nalazi se upravo u Raku. To je najbolja garancija za uspjeh u ljubavi!  Venera vam donosi slavu, stil, bit ćete pojava, čini vas privlačnim, ljupkim i neodoljivim (sve dok pjesma traje). Venera obećava harmoničan odnos i dobro raspoloženje parovima i donosi sreću Rakovima koji nisu u vezi i traže vezu. Jupiter, Velika Sreća, nalazi se u 4. kući Raka i donosi sretne trenutke i veći komfor obitelji. Ipak postoje određeni problemi, obaveze koje se žele izbjeći ili financijske brige, ali ako je par snažan zajedno, vrlo lako može ovo prebroditi i naći zajedno rješenja.

Zdravlje: S Venerom u Raku bit ćete dobrog raspoloženja i nećete propustiti niti jednu priliku za zabavom, smijehom i dobrom šalom. zapravo ćete uživati u svemu što vam život nudi. Saturn je u kući bolesti Raka i ne bi trebali zanemariti svoje zdravlje, ni na trenutak, posebno u prvom dijelu kolovoza 2017. godine kada vam pomrčina Mjeseca može donijeti neke neugodnosti.

Savjet: Razmislite dva puta prije nego što donesete bilo kakvu odluku ili prije nego što kažete što mislite u vezi neke važne teme!

Posao: Tijekom kolovoza 2017. godine imat ćete poduzetnički duh. Mars i Sunce, oboje smješteni u Lavu, spremni su za akciju. Žele dokazati što sve mogu, žele se istaknuti i biti glavni. Donose vam stav super vođe i samopouzdanje s kojim ćete pomisliti da možete pomaknuti brda. Odredite ciljeve, isplanirajte poteze i tada krenite! Ali, morate planirati akciju, zbog divlje energije koju donose Sunce i Mars. Vrlo lako može doći do suprotnog učinka i ako se to desi, nećete biti na putu prema uspjehu. Nemojte djelovati naglo, promislite, inače su izgledni sukobi i padovi. Na polju financija potrebno je napraviti dobru analizu i djelovati promišljeno zato što je retrogradan Merkur u kući novca Lava.

Ljubav: S Marsom i Suncem smještenim u Lavu tijekom kolovoza 2017. godine imat ćete puno energije koju ćete moći iskoristiti na svim poljima, naravno i na polju ljubavi. Ovakav planetarni sklop donosi puno hrabrosti i potrebu za osvajanjem, za dodirom čim prije. Sada ćete poduzeti prvi korak i bit ćete spremni napraviti najluđe stvari. Instinkti i strast vladat će vama. S druge strane, bez obzira na to koliko inicijative preuzeli i koliko ste daleko spremni ići zbog ljubavnih razloga, nije sigurno da ćete doseći emotivnu ispunjenost. To je zato što je Venera, planeta ljubavi u 11. kući Lava u kojoj su prisutni osjećaji napuštenosti, zavaravanja i udaljavanja, ali isto tako i tajnih ljubavi. 

Zdravlje: Sa Suncem i Marsom u Lavu tijekom kolovoza vitalni ste i puni energije. Trebali bi iskoristiti energiju na vježbanje, ali bez nekih opasnosti. Adrenalin vas može povući prema ekstremnim iskustvima i rizičnim akcijama i ako dopustite da vlada vama, donosi vam krize, ozljede i nezgode. Pustite umu da vlada i samo polako.

Savjet: Postavite se diplomatski i izbjegavajte sukobe, a na provokacije ne reagirajte!

 

Posao: Karijera će biti glavna tema tijekom kolovoza 2017. godine. Merkur, koji nije samo vladar vašeg znaka, nego i vladar kuće karijere Djevice, retrogradan je u Djevici. Vrijeme je da analizirate stvari, da propitate detaljno sve faktore koji uključuju dosezanje vaših ciljeva. Možda pobliže trebate sagledati i same ciljeve. O nekim stvarima ćete morati ponovno razmisliti. Ovo je vrijeme za pripreme koji vam daju prostora za snažan povratak ili novi početak. Neke znakove poboljšanja i napretka moći ćete vidjeti nakon 23. kolovoza 2017. godine kada Sunce uđe u Djevicu. Stvari se zapravo počinju događati tijekom rujna. Ako ne trošite previše novca, ne bi trebalo biti problema s financijama.

Ljubav: Simboli veza - vladar kuće parova Djevice i Venera, planeta ljubavi - oboje su u dosta dobrom položaju tijekom kolovoza 2017. godine. Malo napetosti postoji, ali su jaki i slobodni za lutanje. Sve će se odvijati u umu i tu nastaje problem. Vaš racionalan um sklon analiziranju pridaje pažnju detaljima i fokusira se na manje greške ili suprotnosti što jako često ubija romantiku.  Prethodnih je godina Neptun, smješten u kući parova Djevice, pokušao učiniti stvari privlačnijima i opuštenijima. Ali što možete napraviti kada je Merkur retrogradan u Djevici tijekom kolovoza i sklon pretjeranom analiziranju svega. Nadajmo se da pozitivan aspekt Venere neće dopustiti Merkuru da pretjera sa stvarima.

Zdravlje: Trebali bi malo bolje pripaziti na vaše zdravstveno stanje i pratiti signale koje vam tijelo šalje, jer se Mars nalazi u jednoj od vaših kuća povezanih sa zdravljem. Niste u najboljoj formi u ovom periodu. Izloženi ste bolestima zbog oslabljenog imuniteta i može doći do upalnih procesa i nezgoda. Trebali bi voditi uravnotežen život, dovoljno se odmarati i ne pretjerivati u ničemu.

Savjet: Budite podalje od takozvanih pomagača koji vas mogu povrijediti iza scene!

 

Posao: Kolovoz je mjesec u kojem će se stvari odvijati u dobrom smjeru, teći prirodnim tokom i nećete se morati previše truditi. Venera se nalazi u kući karijere Vage, utire vam put i osigurava uživanje u blagodatima koje dolaze od viših položaja ili autoriteta i donosi dobre rezultate kroz odnose s drugima, diplomaciju, šarm ili kreativne i umjetničke talente, ali i kroz sreću. Kada govorimo o sreći ili bolje prilici koja vam je na putu, imate dva asa u rukavu: Sunce i Marsa. Uspjeh može doći i kroz timski rad, organizacijske aktivnosti ili one koje uključuju javnost.

Ljubav: Mars, vladar kuće parova Vage je u Lavu i u dobrim odnosima s puno drugih planeta i u sretnoj kući. Ovakav sklop planeta govori o nadi i projektima za budućnost para, o povoljnim okolnostima, o zabavi i zajedničkim izlascima na društvena događanja. Za Vage koje nisu u vezi odlazak na društveni događaj može donijeti i sreću u pronalasku potencijalnog partnera. Isto tako, novu ljubav mogli bi upoznati preko prijatelja ili poznanika. Mars je u konjunkciji sa Suncem, a Venera, planeta ljubav,i je u karti Vage na zenitu, što govori o tome da imate visoka očekivanja od partnera vezano za postignuća i privlačit će vas oni uspješni i na visokom položaju ili boljeg statusa od vas.

Zdravlje: Tijekom kolovoza 2017. godine Merkur je retrogradan u jednoj kući zdravlja Vage što ukazuje na poteškoće povezane sa živčanim i dišnim sustavom, fleksibilnosti tijela, koordinaciji i okretnosti. Mogli bi imati poteškoća s pamćenjem i koncentracijom. Moguće su poteškoće i kroz putovanja.

Savjet: Donošenje važnih odluka odgodite za rujan! Ako ne možete odgoditi, potražite savjet stručne osobe.

 

Posao: Kolovoz je profesionalno jako aktivan i obećavajuć mjesec za Škorpione. Sunce, vladar kuće karijere Škorpiona nalazi se u kući karijere Škorpiona gdje mu se pridružuje i Mars, vladar kuće posla i obaveza. Sunce i Mars su planete pune energije i inicijative i zasigurno će pokrenuti događaje. Vaš poduzetnički duh je stimuliran tijekom kolovoza 2017. godine i ambicije rastu. Puno je snažne volje koja vodi prema uspjehu i koja je uduplana potrebnim snagama. S lakoćom ćete stati pred publiku, pobijediti na natjecanju, snaći se u ulozi vođe ili se nametnuti uz Sunce - Mars dvojac. Obećanom uspjehu možemo nadodati bolju zaradu i materijalnu dobit.

Ljubav: Ljubavni život tijekom kolovoza 2017. godine ulazi u prosjek i veće i značajne promjene nisu na vidiku. Sa Venerom, vladarem kuće parova Škorpiona, smještenom u 9. kući vaše solarne karte, putovanja, duhovni ili kulturološki ciljevi mogu utjecati na donošenje odluka ili na ozračje u ovom periodu. Mogli bi se upustiti u vezu na daljinu koja se temelji na zajedničkim intelektualnim interesima i idejama. Kako bi se potencijal manifestirao postoji potreba da se, osim seksualne želje, doživljaji i strujanja koja se događaju ispod površine prenesu na osjećaje i emocije ili čak na duhovni razvoj. Bez te struje, skloni ste asketizmu. Privlačit će vas mistične i tajne ljubavne priče.

Zdravlje: Tko ima vremena sada se razboljeti? Možda samo oni Škorpioni koji ne čuju zov planeta i koji ne žive aktivnim i intenzivnim profesionalnim životom ili oni koji ne žele poraditi na metodama rada, koji ne postavljaju ciljeve i ne bore se za njih. I možda oni koji pretjeruju i koji vole opasan život na rubu. Osim toga, nema problema na vidiku.

Savjet: Pokrenite se! Vrijeme je da se počnete boriti i da pokažete što znate.

 

Posao: Kolovoz 2017. godine je važan mjesec za karijeru Strijelca, za postignuća, uspjeh, ugled i status. Merkur, vladar kuće karijere Strijelca je retrogradan i upravo u kući kojom vlada. Položaj Merkura je jak, ali retrogradan hod može donijeti komplicirane situacije i neprijateljsko ponašanje Saturna i Neptuna može donijeti prepreke na putu ili iluzije. Unatoč tome ostat ćete koncentrirani na profesionalnu situaciju i bilo koja potencijalna poteškoća samo će razjasniti stvari i znat ćete gdje stojite i kako trebate nastaviti dalje. Putovanja, studiji, suradnje s inozemstvom, znanstveni ili kulturološki ciljevi su ključni faktori i mogu puno doprinijeti poboljšanju materijalne situacije. Neke prednosti dolaze kroz partnerske odnose.

Ljubav: Kolovoz 2017. godine povezuje veze s karijerom, statusom, određenim stupnjem slave ili pojavljivanja u javnosti. Merkur, vladar kuće parova Strijelca, je retrogradan, u kući karijere. Osjećat ćete kao da zaslužujete bolje ili ćete analizirati treba li vaš odabir kada je u pitanju veza biti na temelju samo emocija ili društvenog statusa. To će biti kompliciran proces koji uključuje promjenu emocija, predomišljanje, ponovne procjene, a raščistiti će to tek u rujnu. Veza u kojoj ste može postati javna ili utjecati na vašu karijeru, ugled ili status. Prisustvo Venere, planete ljubavi, u 8. solarnoj kući Strijelca ni malo ne olakšava stvari i može donijeti financijske posljedice.

Zdravlje: Kroz kolovoz 2017. godine bit ćete u dobrom stanju i sve dok ne pretjerujete nećete imati problema. S druge strane, mogli bi izgubiti optimizam koji ste imali prethodnih mjeseci. Dobro će vam doći da pokušate biti tolerantniji i da tražite društvo ljudi koji su vedra duha i koji vam mogu pomoći da vratite optimizam.

Savjet: Usmjerite se na odluke koje morate donijeti u karijeri i vezi i ne žurite!

Posao: Venera, vladar kuće karijere Jarca, je u kući veza Jarca i zato je kolovoz 2017. godine mjesec suradnji. Može biti poveznice između ljubavnog i poslovnog života. Možda će vas voljena osoba podržati ili ćete zajedno raditi kako bi ostvarili zajedničke ciljeve. U kući karijere je i Jupiter, Velika Sreća. Između Venere i Jupitera imamo recepciju i zato možete ostvariti velike stvari. U jednoj od financijskih kuća Jarca nalaze se Sunce i Mars koji vas mogu potaknuti da preuzmete razne inicijative u cilju stjecanja materijalnog dobra. Na rubovima vaših financijskih kuća dogodit će se dvije pomrčine, pomrčina Sunca i pomrčina Mjeseca, što znači da svoje odluke morate pažljivo odvagati i dobro promisliti. Ne žurite s donošenjem odluka.

Ljubav: Zavodljiva Venera je u kući parova Jarca sve do 26. kolovoza 2017. godine. Sklop planeta obećava sreću u vezi ili braku, harmoničan odnos pun ljubavi i mira. Ovo je povoljan period za poboljšanje odnosa, za obnovu veze ili ako niste u vezi, za pronalazak partnera. Venera vam može donijeti čitav niz iskušenja i ponuda, čak i onima koji su u vezi. Kako god bilo, Venera donosi povoljne okolnosti za razvoj odnosa, za flertove koji će vaše samopouzdanje podići, kao i vaš šarm. Ipak budite oprezni: Venera nije u povoljnom aspektu i moguća su pretjerivanja i prijestupi. Isto tako, ne bi trebali miješati posao i ljubav.

Zdravlje: Merkur, vladar kuće bolesti Jarca, je retrogradan tijekom kolovoza 2017. godine i pod utjecajem Saturna i Neptuna, što može biti problematično. Ako uzmemo u obzir i kardinalni križ kojeg prave Venera, Jupiter, Uran i Pluton, upozorenje je ozbiljnije. Ukratko, trebali bi voditi brigu o svom zdravlju, ne pretjerivati u ničemu, dozirati svoje aktivnosti i ako vas bilo što brine, sve pustite i posjetite liječnika, bez odgađanja. Zdravlje vam mora biti prioritet.

Savjet: Pripazite na putovanjima, pri komunikaciji i kada se radi o bilo kakvim odnosima na daljinu!

 

Posao: U kolovozu 2017. godine važne su suradnje i timski rad zato što je Mars, vladar kuće karijere, u vašoj kući odnosa, zajedno sa Suncem. Sunce - Mars kombinacija, isto tako, govori o natjecanju i rivalstvu. Vaš profesionalan život ovisi o drugima. Drugi vam mogu pomoći ili odmoći, ovisno o situacijama. To potvrđuje i prisustvo Venere, planete odnosa, koja se nalazi u kući posla Vodenjaka. Tijekom kolovoza 2017. godine željet ćete oformiti partnerske odnose i uključiti druge u obećavajuće projekte. Na polju financija morat ćete dobro postaviti stvari kada se radi o poslu, dugovima i računima kako ne bi ostali zatečeni. Merkur je retrogradan u jednoj od financijskih kuća Vodenjaka i zato promislite dva puta prije donošenja odluka.

Ljubav: Kakva igra moći u kući parova Vodenjaka! Tijekom kolovoza 2017. godine ovo polje je aktivno, možemo reći i borbeno polje, s velikom količinom energije koja je strastvena, goruća i divlja, uz prisustvo Sunca i borbenog Marsa. Želja za osvajanjem i nametanjem svoje volje je velika. To vam daje hrabrost da napravite prvi korak ili da pokažete svoju ljubav gestama, ali možete preplašiti ili uznemiriti intenzivnim akcijama u nedostatku strpljenja ili diplomacije. U nekim slučajevima voljena osoba može pomisliti kako vam nije stalo do njenog mišljenja ili osjećaja i da vam nedostaje suosjećanja, razumijevanja, nježnosti i brižnosti. Trebali bi malo  usporiti, posebno zato što se u kući parova Vodenjaka u kolovozu 2017. godine događa i pomrčina Sunca.

Zdravlje: Pod pritiskom ste tijekom kolovoza 2017. godine. Opozicija između Marsa i vašeg prirodnog Sunca može donijeti nemir, anksioznost i pogurati vas da uđete u rizik ili da pretjerujete. Nađite način da smanjite stres. Povoljan je mjesec za masažu, refleksologiju, aromaterapiju, glazbu, ples i sve aktivnosti koje vam mogu pomoći da svoju energiju dovedete u ravnotežu.

Savjet: Istražujte i nađite nove izvore zarade, sponzore i slično!

Posao: Kolovoz 2017. godine je aktivan mjesec kada se radi o profesionalnom životu. Donosit ćete važne odluke, raditi na planovima i bit ćete aktivni. Ugled i status bit će vam važni. Tijekom kolovoza Sunce i Mars se nalaze u kući posla Riba, odakle prave pozitivan aspekt sa Saturnom, smještenim u kući karijere Riba i Jupiterom, vladarem kuće karijere Riba. Sunce i Mars su planete akcije, dinamike, aktivni su i pokreću. Stvari se kreću vama u korist, ali zahtijevaju napor i obavezuju. Puno ćete postići svojim radom, zaradit ćete, ali očekujte preokrete, nepredviđene situacije, stres i prekovremeni rad. Vrijeme je za nešto novo, a to potvrđuje i pomrčina Sunca koja će se dogoditi u kući posla Riba.

Ljubav: S retrogradnim Merkurom, vladarem kuće parova Riba, u kući parova Riba, kolovoz 2017. godine je važan mjesec za vaš ljubavni život. Pogurat će vas da pobliže pogledate svoj brak ili vezu u kojoj ste i da nađete način kako da vam bude bolje, kako da riješite stvari koje vas opterećuju duže vremena, da otkrijete koja i kakva očekivanja imate od voljene osobe i što ona očekuje od vas i slično. Mogli bi dobiti nove ponude, što će vam pomoći da usporedite stvari ili će vam nešto iz prošlosti privući pažnju: problem koji nije bio riješen kada je trebao biti, ponuda ili rasprava koja nikad nije dorečena i razriješena ili stara ljubav. Prisustvo Venere u kući ljubavi i erotike Riba daje dublje čulno ozračje. Iako kompliciran, kolovoz 2017. godine donosi puno potencijalnih ljubavnih prilika i pun je osjećaja, značajan i donosi lekcije.

Zdravlje: Sunce, Mars i pomrčina Sunca koja će se dogoditi u jednoj od zdravstvenih kuća Riba, mogu donijeti zdravstvene poteškoće ili ćete se više aktivirati oko postizanja bolje forme, istražiti zdraviji način života ili ćete krenuti na neke tretmane. Dobro se brinite za sebe i nemojte u ničemu pretjerivati.

Savjet: Prihvatite ponuđenu pomoć ili odgodite neke obaveze!