Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj iz godine u godinu stagnira ili je u slobodnom padu. Posljedice za agrarni sektor vežu se najčešće za domaće političke manevre, utjecaj globalnih političkih tendencija (poput ruskog embarga) ili višu silu kao što je proljetni mraz prošlog proljeća koji je uništio ili unazadio veliki dio poljoprivrednih kultura diljem zemlje.

S takvim se problemima iz godine u godinu uz administrativne barijere bore seljaci, ali iz runde u rundu, nažalost, bivaju sve slabiji, a ukupni agrarni sektor jedva stoji na nogama. 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2016. godini ukupna vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda iznosila je malo više od sedam milijardi kuna. Od ukupne vrijednosti poslovni subjekti imali su udio od 63,1 posto dok su mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva činila ostatak od 36,9 posto.

Uspoređujući s ranijom godinom, vrijednost otkupa i prodaje porasla je za 4,8 posto kao posljedica rasta ukupne potrošnje na državnoj razini. Gledano iz kategorije proizvođača, za 7,9 posto zabilježili su rast poslovni subjekti, dok su OPG-ovi ostali na gotovo jednakoj razini kao i godinu ranije.

Više pročitajte na lupiga.com

Komentari

31.03.2017. 15:45h Zadnja izmjena: 31.03.2017. 15:48

Foto: Ilustracija

Izvor: lupiga.com