piše kontraportal

Ante Pavelić konačno u UN-u

Kontraportal.com

Objavljeno: 30.01.2018. 14:39

Zadnja izmjena: 30.01.2018. 14:42

Foto: Kontraportal.com

I tako bez znanja i pitanja hrvatskih vlasti ali i jedinih ovlaštenih vlasnika istine o ustaškom logoru smrti „Jasenovac“, „Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac“, obilno podmazivanog od strane Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, drzne se nekakav mrzitelj svega hrvatskog iz Izraela i u suradnji s jednakim takvim mrziteljima, Srbijancima, ali i nekim drugim jednakim mrziteljima, povodom Dana obilježavanja holokausta postaviti u sjedištu UN-a izložbu pod naslovom “Jasenovac – pravo na nezaborav”.

Izraelski profesor dr. Gideon Greif, kojeg u svijetu drže za vodećeg stručnjaka za ustaški logor Jasenovac i logore pod nadzorom jedinica SS Sonderkommando, Auschwitz i Majdanek, a istodobno je i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja, čiji je postav “Jasenovac – pravo na nezaborav” prva izložba te skupine u UN-u, 72 godine nakon 2. svjetskog rata.

I bi tako, izložbu je, usprkos napora hrvatskog MVEP-a da se spriječi njeno održavanje, u  četvrtak, 26. 01. 2018., otvorio srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Iz našeg MVEP-a neumorno se čekićalo protiv izložbe, tražeći čak i njenu zabranu, a odustalo se tek nakon što je Glavni tajnik UN odobrio njeno otvaranje.

U hrvatskom MVEP-u ne mogu doći k sebi niti se čudom načuditi kako ikom može pasti na pamet pa dovoditi blaženog Alojzija Stepinca u bilo kakvu vezu s tzv. NDH i ustaštvom i još ga povezivati s procesom prevođenja pravoslavnog življa, ali i drugih inovjerca, na katolicizam.

Neoprostivo!

Što bi na to rekao msgr. Juraju Batelja, ali svi drugi kostimirani performeri iz redova klera Stepinčeve crkve?

I da, hvale se iz našeg MVEP-a da su organizatori iz postava izložbe morali ukloniti fotografiju Alojzija Stepinca pored fotografije Ante Pavelića, a vrag je u tome što se radi o fotografiji na kojoj su Ante Pavelić i Alojzije Stepinac. A onda su, tvrde iz MVEP-a, morali ukloniti i tekst koji je uperen protiv kanonizacije blaženog nam Alojzija.

No najveći prigovor je što izložba o ustaškom logoru smrti „Jasenovac“ nije napravljena u suradnji s RH, ne pitajući se tko je dosad sprječavao RH da sama organiziran takvu izložbu.

A na to da su nam iz MVEP možda i lagili upućuju riječi glavnog kustosa izložbe već spomenutog dr. Gideona Greifa, kojima opovrgava navode hrvatskog MVEP-a:

“Po mom mišljenju ova izložba uopće ne bi trebala biti sporna. Ona se zasniva na povijesnim podacima i tamo se ne nalazi ništa što ne bi moglo biti potkrijepljeno dokazima. Ja sam povjesničar, ne političar. I zato mislim da niti jedna vlada ne bi trebala biti zabrinuta oko ove izložbe jer ona samo ima dobre namjere.”

“Izložba je najnormalnije otvorena, ja sam održao predavanje na otvorenju. Da se UN distancirao, izložba ne bi bila ni otvorena. A što se tiče uklanjanja dijelova ne vjerujem da se to dogodilo jer da je bilo tako, vjerojatno bi me kao glavnog kustosa o tomu obavijestili.”

Uostalom, Hrvatska još stigne postaviti vlastitu izložbu, pa bi postav izložbe, pod pokroviteljstvom HAZU i Matice hrvatske, mogli izraditi „stručnjaci“ iz već spomenutog „Društva za istraživanje trostrukog logora „Jasenovac““ u suradnji s poznatim ljubiteljima „istine“ predvođenim Jakovom Sedlarom, izložbu bi mogao otvoriti Marko Perković Thompson pjesmom „Jasenovac  i Gradiška Stara“.

Ili možda baš zbog tih i takvih mogućnosti nikom nije palo na pamet da Hrvatsku pozove da sudjeluje u projektu.

No, ničeg novog pod kapom nebeskom, nas se i dalje zbog nepovijesnog i neznanstvenog tumačenja prošlosti i dalje sili da našu prošlost živimo u sadašnjosti.

Komentari