Protekle dvije godine su, između ostalog, obilježili i parlamentarni izbori koji su, kako oni 2015. godine, tako i oni prijevremeni 2016. godine, utvrdili gradivo po pitanju dviju najsnažnijih političkih stranaka u zemlji.

Naravno, uz pojavu debitanta političkog natjecanja na nacionalnoj razini. Stručnost, reforme i zajedništvo. Bez ideologije, vlada stručnjaka i – domoljublje. Najviše su to korištene parole u prošla dva izborna ciklusa u Hrvatskoj.

Uz ovu pomalo besmislenu i neuvjerljivu političku retoriku u isto je vrijeme dolazilo do srozavanja dosegnutih (iako ne dovoljno kvalitetnih) demokratskih standarda, kao i do pojave neupitnog historijskog revizionizma kojem su vladajući olako dopustili da zauzme visoko mjesto među temama javnog prostora. 

Ukoliko pogledamo stanje danas – nije se puno promijenilo. Uz to, sve se više pojavljivao i govor koji je svojom isključivošću nespojiv s demokratskim vrijednostima. Radi se o govoru diskriminatornog i stereotipizirajućeg karaktera, odnosno o govoru mržnje. Takve vrste javnog govora sve su vidljivije u našoj zemlji.

To su prepoznale i organizacije civilnog društva (GONG, Kuća ljudskih prava i Udruga za nezavisnu medijsku kulturu) te se odlučile na zajedničko provođenje projekta „Dosta je mržnje!“. 

Više pročitajte na lupiga.com

 

Ključne riječi: Dnevno.hr, lupiga.com, Matej Sever,

Komentari

20.03.2017. 14:09h Zadnja izmjena: 20.03.2017. 14:09

Foto: screenshot/youtube

Izvor: lupiga.com