piše mario vujević

Jure Francetić i antifašizam – oksimoron

Objavljeno: 12.07.2017. 15:44

Zadnja izmjena: 12.07.2017. 15:46

Izvor: Kontraportal.com

Tko je Jure Francetić? Već u mladosti je pristupio ustaškom pokretu 1933, služio je Jugoslavensku kraljevsku vojsku u kojoj je stekao čin podnarednika, i to mu je jedina vojna naobrazba. Emigrirao je iz Hrvatske u Austriju i Italiju, aktivno sudjelujući u ustaškom pokretu.

Proglašenjem NDH, Pavelić ga proglašava svojim povjerenikom za Bosnu. Postaje ustaški časnik, i prvi zapovjednik zloglasne ustaške postrojbe “Crna Legija”, koja je počinila stravične zločine u Hrvatskoj i Bosni.
Kad su muslimanski intelektualci u listopadu 1941. donijeli “Sarajevsku deklaraciju” u kojoj se ograđuju od ustaških zločina, Francetić je zaprijetio da će ubiti sve potpisnike te deklaracije. U selu Gornji Malovan pokraj Kupresa, po Francetićevoj naredbi “Crna Legija” mučki je ubila 70 srpskih civila. Ista ta postrojba napravila je pokolj u selu Urije kraj Prijedora. Stravični su zapisi o tom zločinu iz pera Vladimira Dedijera. Jure Francetić je naredio hapšenje 9 Ludbrežana, koji su poslani u Jasenovac i pogubljeni kao primjer drugima.
Bez ikakve milosti je ubijao i Hrvate, pogotovo antifašiste. Ipak najveći zločin o kojem se dugo šutilo je pokolj 6000 Srba iz istočne Bosne u proljeće 1942., u kanjonu rijeke Drine. Isto tako Francetićevi “crnci”(ustaše) učestvovali su u brojnim etničkim čišćenjima i istrebljenju Srba, Roma, Židova i Hrvatskih antifašista.
Francetić je ubijen prilikom pada ustaškog aviona pokraj Slunja. Partizani su ga zarobili i željeli zamjeniti za 100 jasenovačkih logoraša, ali presudili su mu seljaci vilama i sjekirama, osvetivši mu se za sve počinjene zločine.

Kad sam pročitao na internetu što piše na spomen ploči Jure Francetića, nisam mogao vjerovati svojim očima. Razumijem da ustaše koje kotrljaju fašizam hrvatskim ulicama i to ubrzano, žele rehabilitirati djecoubojicu, fašistu i jednom od najgorih zločinaca hrvatske povijesti. Ali napisati da je Jure Francetić antifašista, to je degenerični pokušaj revizije povijesti.
Kako fašista Francetić može istovremeno biti i antifašista?
Kako Pavelićev glavni dželat može biti antifašista.?
Kako nečovjek koji je provodio rasne zakone i borio se za istrebljenje čovječanstva, može biti antifašista?

Dovoditi u vezu Francetića i antifašizam, to je nespojivo. Oksimoron. Ne postoji ništa što može rehabilitirati Dražu Mihajlovića, Nikolu Kalabića, Antu Pavelića, Juru Francetića. To su fašisti i koljači, največi šljam i sramota svojih naroda.
Ipak, da pošaljem odgovor udrugi HAZUD:
1. USTAŠE SU FAŠISTI I MONSTRUMI.
2. USTAŠE SU PORAŽENI U RATU.
3.FAŠIZAM JE IDEOLOGIJA ZLA.
4.NEMA REVIZIJE POVIJESTI.
5.ANTIFAŠIZAM JE GLAVNI TEMELJ OVE DRŽAVE.

Trg maršala Tita politički bipolarni Milan Bandić uz pomoć ekstremne desnice želi preimenovati u Trg Republike Hrvatske. Obračun sa najvećim čovjekom u povijesti ovih naroda se nastavlja.
Živi članovi klerikalne desnice u Hrvata izgubili su sve bitke sa maršalom Titom.
Možeš li ubiti Che Guevaru? Ne možeš, on je vječna legenda.
Možeš li ubiti maršala Tita? Ne možeš, on je legenda koja živi u milionima ljudi širom svijeta.
Svi ti opskurni marginalni desničarski likovi neće ostaviti trag u vremenu. Oni su prolazna magla koju će se raspršiti.
Tito je zvijezda vodilja obespravljenim ljudima, Tito živi vječno.

Komentari