USTAVOM Republike Hrvatske i njezinim zakonima garantirane su slobode i prava pojedinca, ali uvijek i samo u okviru prava i sloboda drugih. Djelovanje u tim okvirima se ne sankcionira. 

S druge strane, i sam je Bog "na svoju sliku" svim ljudima podario slobodu izbora, slobodnu volju djelovanja. Ali pod jednim važnim i vrlo jednostavnim uvjetom: ako tu volju koriste za dobro, ići će u Raj, a ako je koriste za zlo, ići će u Pakao. Dakle, djelovanje pojedinca i tu je omeđeno sasvim jasnim konzekvencama. Navještajem anđela Gabriela da je izabrana biti majkom Sina Božjeg, Marija je pristala: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj (Luka 1,38)". 

Ključna riječ ovog događanja je "pristala". Naime, ako je Marija pristala, znači li to da je mogla i ne pristati, tj. izabrati drugačije od nauma Božjeg?  Logično bi bilo da je mogla, jer da nije, zašto bi uopće i bio potreban njezin pristanak? Osim toga, takva bi mogućnost bila i u potpunom skladu s općeljudskom slobodom izbora darovanom od Boga.

Pa ako na trenutak i samo u mašti zamislimo da Marija "u ono vrijeme" nije pristala, što bi se dogodilo? Ili, još problematičnije, što da je pristala, a nakon što je začela da se predomislila i odustala, izabrala ne roditi? Posve je izvjesno da bi u oba slučaja Spasitelju bio onemogućen dolazak na Zemlju, a čovječanstvu bila oduzeta mogućnost oslobođenja od grijeha.

Više pročitajte na index.hr

Komentari

20.03.2017. 13:44h Zadnja izmjena: 20.03.2017. 13:44

Foto: Arhiva

Izvor: index.hr